Nuorisofantasiassa kaikki sanat ovat taikuutta

Ursula K. Le Guin: Sanan mahti. Suom. Kristiina Rikman. WSOY 2007. 320 s.

Suurin osa fantasiakirjallisuutta perustuu hyvin samantyyppisille käsityksille taikuudesta. Antropologinen käänne omaperäisempiin maagisiin maailmoihin on paljolti Ursula K. Le Guinin (s. 1929) ansiota. Pian neljä vuosikymmentä hän on ollut nimekkäin fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin jälkeen.

Kaikeksi onneksi Le Guin jatkaa julkaisemista vielä vanhoilla päivillään. Mielipiteet hänen esikuvallisuudestaan pysyvät terveesti keskustelun alla.

Le Guinin uusin suomennos Sanan mahti edustaa nuorisolle suunnattua fantasiaromaania. Kirja sijoittuu samaan maailmaan kuin edellinen teos, Näkemisen lahja , ja sen tärkeimmät sivuhenkilöt ovat edellisen romaanin päähenkilöitä.

Sanan mahti on lähellä satua tai kansantarinaa, joita niitäkin Le Guin on kokeillut milloin proosan, milloin lyriikan keinoin. Päähenkilö Memer on perinyt oraakkelin kyvyn tulkita kirjoja ja kertomuksia.

Juoni on nuorisofantasialle tyypillinen kasvukertomus: erilaisuutensa kiroama nuori ihminen saa huomata, että poikkeavat taidot ovatkin ihmeellinen lahja. Kyky huomata maailman runollisuus on magiaa sinänsä. Kun leijonan suusta lennähtää perhonen, se voi olla profetiaa vahvempi symboli.

Memeriltä ei edellytetä muuta sankarillista käytöstä kuin saattaa oikeat ihmiset toistensa yhteyteen. Luottamus sanojen mahtiin taitaa sekin olla tyypillistä juuri nuorisofantasialle. Oraakkelin sanojen ansiosta kansa ryhmittyy kapinaan vieraita valloittajia vastaan.

Le Guinin sormenjälki näkyy siinä, että tarina on lähtökohdiltaan synkkä ja että sen miljöössä on jälkiä ei-länsimaisista kulttuureista. Uskonnolliset valloittajat muistuttavat varhaisia islamisteja, aavikkokansaa, joka pystyttää telttansa palatseihin, mutta osaa myös arvostaa valloitetun kansan kulttuuria.

Käsitelläänköhän missään kirjallisuudenlajissa niin paljon kärsimyksen merkitystä kuin fantasiassa? Sanan mahdissakin päähenkilöt ovat raiskausten ja kidutusten ahdistamia ihmispoloja.

Lavasteita ilman tarkoitusta

Jo maineikkaassa Maameri -trilogiassaan (1968-72) Le Guin mursi määrätietoisesti sarjakirjallisuuden konventioita. Lisäksi hän on liudentanut scifin ja fantasian rajanvetoa utopiakuvauksilla, joissa teknologia on täysin toissijaista kulttuuriin nähden.

Pitkään tuotantoon nähden Sanan mahti on kirjoittajaltaan vaatimaton suoritus. Le Guin ihailee jankuttamiseen saakka sitä, että ongelmat ratkaistaan kertomuksia kertomalla ja että jaloimmatkin luonteet joutuvat alentumaan keittiötöihin.

Jännittävästä lähtökohdasta huolimatta kirja muuttuu nopeasti sopuisaksi yhteisökuvaukseksi. Vieläkin ongelmallisempi se on trilogian keskiosana.

Edellinen romaani, Näkemisen lahja (Gifts), pohjusti maailman, jossa henkilökohtaisen kyvyn ylivoimaisuus tekee yksilön ja yhteisön suhteen ongelmalliseksi.

Mutta ahdistetun maailman ja kärsivien henkilöhahmojen keskinäiset suhteet ovat tällä kertaa hukassa. "Läntinen ranta" -nimellä kutsuttu vuonojen ja vuoristojen rikkoma maailma tuntuu kohtuuttoman suurelta lavastukselta, jos tarinat kutistuvat ensin muutamaan henkilöön ja sitten yhteen kaupunkiin.

Kun perjantaina elokuvateattereihin saapuva tulkinta Maameri-fantasiasta tuo uusia lukijoita Le Guinin kirjoille, he toivottavasti löytävät ensin hänen vakavammat tekstinsä eikä näitä vesitettyjä nuorisoromaaneja. Etenkin romaaneista Osattomien planeetta ja Pimeyden vasen käsi olisi jo aika saada uudet painokset.

MARKKU SOIKKELI

TS/<br />Ursula K. Le Guin on kirjoittanut fantasiaromaaneja neljä vuosikymmentä.
TS/
Ursula K. Le Guin on kirjoittanut fantasiaromaaneja neljä vuosikymmentä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.