TS Kirja

Paluu tulevaisuudesta

TS/Jari Laurikko<br />Vareksen henki on vaarassa Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa.
TS/Jari Laurikko
Vareksen henki on vaarassa Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa.

Reijo Mäki: Uhkapelimerkki. Otava 2007. 400 s.

Jussi Vares on muuttunut. Tai ainakin hänestä tulee esiin muutamia yllättäviä piirteitä Reijo Mäen uudessa dekkarissa Uhkapelimerkki .

Onko kukaan voinut kuvitella Varesta hienostorouvan yllätyssynttäreille puku päällä ja kravatti kaulassa? Tai tunnustamassa naisystävänsä haudalla melankolisesti, ettei osaa itkeä?

Olutmerkkiäkin Vares on vaihtanut. Karhun tilalle on tullut Laitilan Kukko. Uusi suosikkijuoma mainitaan kirjassa niin monta kertaa, että asia tulee varmasti selväksi. Jos kyseessä olisi elokuva, taustalla olisi sponsorisopimus. Trendijuomana Kukko ei tosin oikein istu Varekselle, joka väkevissäkin on yhden tähden jallun miehiä.

Uhkapelimerkin Vares on kuitenkin hiukan toista maata. Sofistikoituneempi, jos niin uskaltaa sanoa.

Kantakapakka sentään on säilynyt samana. Vares istuu seurusteluravintola Uudessa Apteekissa antikvariaatinpitäjä pastori Alasen ja novellikirjailija Luusalmen kanssa niin tiuhaan, että välillä kirjaa tekee mieli kutsua seurusteluromaaniksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hienovaraisempaa on tällä kerralla myös kerronta. Kun kollega Jarkko Sipilä taannoin tv-dokumentissa luonnehti Mäkeä piikiksi "kukkahattutätien lihassa", uudessa romaanissa säästellään pistoja ja ollaan poliittisesti korrekteja.

Yhden oikean mielipiteen kulttuuristalinismia Mäki hiukan potkii säärille, mutta muuten iva- ja pilkkakirves ei suurieleisesti heilu. Lukijan ärsytyskynnystä ei toistuvasti kokeilla uskontoa ja maahanmuuttajia koskevilla kärjekkäillä heitoilla.

Ehkä aihepiiri tyhjeni hetkeksi edellisen, synkkiä tulevaisuudenvisioita esitelleen Hard Luck Cafen myötä. Huonoa huumoriakin uudessa kirjassa on vähemmän kuin Mäen tuotannossa aikoihin.

Hard Luck Cafen dystopioista Mäki on Uhkapelimerkin myötä palannut arkisempaan meininkiin. Tunnelma on läpi kirjan tasaisen hyvä, lähes leppoisa, vaikka Vareksen henkikin on välillä vaarassa.

Juonessa on näppäriä käänteitä ja pörssihuijaukseen pohjaava rikoskudelma kiinnostava. Kriminaalikuntaa löytyy tällä kertaa talousrikollisista ammattitappajaan, Bar Destinyn pikkunilkeistä kissanruokabisnestä kyseenalaisin keinoin pyörittävään rautarouvaan.

KIMMO RANTANEN