Esiaikainen tragedia puree

J. R. R. Tolkien: Húrinin lasten tarina. Toimittanut Christopher Tolkien. Suomennos Kersti Juva. Runot suom. Alice Martin ja Panu Pekkanen. 317 s. WSOY 2007.

Kun julkisuuteen vajaa vuosi sitten tuli tieto, että legendaariselta fantasiakirjailijalta, Taru sormusten herran kirjoittajalta J. R. R. Tolkienilta ilmestyy uusi kirja, monet ilmoittivat suhtautuvansa epäillen Tolkienin pojan Christopher Tolkienin hankkeeseen. Ajatusta toimittaa Tolkienin muistiinpanoista yhtenäinen tarina pidettiin rahastuksena. Tarina löytyy jo aiemmasta Tolkienin muistiinpanojen koosteesta, vuonna 1977 ilmestyneestä Silmarillionista , eikä uusi versio toisi mitään uutta Tolkienin Keski-maa-mytologiaan.

Nyt voi sanoa, että epäilykset ovat vääriä. Kesäkuun alussa ilmestynyt Húrinin lasten tarina on joitain vähäisiä moitteita lukuun ottamatta erinomaista luettavaa, jota voi suositella kaikille Tolkienin ja fantasian ystäville. Tarinan legendanomaisuus tekee siitä myös kiinnostavalla tavalla epätrendikkään ja erottaa sen nykyisestä fantasian valtavirrasta, jossa ei juurikaan näy Tolkienin vakavuutta ja intoa luoda täydellinen mytologia.

Kauan ennen Sormusten herraa

Silmarillionista tuttu tarina Túrin Túrambarista sijoittuu aikaan kauan ennen Sormusten herran tapahtumia. Tolkienilaisittain pitää puhua Auringon ensimmäisestä ajasta, jossa alkuperäisen maailman luonut paha henki Melkor Morgothin nimellä pyrkii hallitsemaan maailmaa, jossa haltiat ja ihmiset elävät rinnakkain. Morgoth ottaa vangiksi Húrin-nimisen ihmisen ja kiduttaa tätä saadakseen tietoja haltioiden salatusta valtakunnasta, mutta kun Húrin ei suostu, Morgoth langettaa Húrinin suvun päälle kirouksen. Húrinin valtakunta hävitetään ja hänen perheensä otetaan vangiksi. Äiti Morwen lähettää pojan Túrinin maanpakoon haltioiden luokse ja katkeroitunut jälkeläinen toteuttaa Morgothin kirouksen.

Tragedia ei olisi tragedia, jos Túrinin oma käytös ei osaltaan olisi aiheuttamassa suvun mailleenmenoa. Túrin on äkkipikäinen ja sotaisa, jopa niin että nykyisessä psykologisoituneessa maailmassa häntä pidettäisiin neuroottisena. Impulssejaan hallitsematon Túrin tappaa lähimmän ystävänsä ja loukkaa häntä auttamaan pyrkiviä haltioita. Túrin ajautuu rikollisjoukon johtajaksi ja päättää hylätä entisen elämänsä tyystin, mutta elämä ottaa hänet kiinni.

Tarinassa on myös suomalaisittain tuttuja aineksia. Tolkienin suuresti ihailemasta Kalevalasta on peräisin tragedian sukurutsainen päätös - Kullervo Kalervon pojan tarina on samantyyppinen kertomus impulssiensa riivaamasta miehestä, joka ei pysty asettumaan aloilleen.

Veljesvihasta kertovasta Kullervon legendasta on Húrinin lasten tarinassa muitakin kaikuja. Silmarillionin"Túrin Túrambarin tarina" ja nyt julkaistu Húrinin lasten tarina ovat monilta osin kuin kaksi eri tekstiä. " Túrin Túrambarin tarina" on melkein luonnoksenomainen verrattuna uuteen kirjaan, joka on samalla sekä täysin romaanimainen että arkaainen legenda. Tarinan lukee vaivatta ja innostuksella, mutta Tolkienit ovat tavoittaneet hyvin myös esimodernin juhlallisuuden.

Kömpelöt siirtymät

Paikoitellen Christopher Tolkien ei vaikuta täysin luottaneen tarinan imuun ja varustaa lukujen alut kömpelöillä siirtymillä: "Nyt tarina kertoo vähäkääpiö Mîmistä."

Kokonaisuuden kannalta ikävämpää on kuitenkin, että tarinan alussa kerrotaan pitkälti sattumasta, jonka avulla Húrin löytää vuorien keskellä piilossa olevan Gondolinin haltiavaltakunnan. Silmarillionissa Húrinin tragedia jatkuu käsillä olevaa kirjaa pidemmälle: hän yrittää löytää valtakunnan uudestaan tietämättä että vihollinen tarkkailee häntä. Húrinin kaipuu haltioiden luokse tuhoaa lopulta Gondolinin. Christopher Tolkien olisi voinut ottaa tämänkin osan tarinaa mukaan, vaikka se ei varsinaisesti enää liitykään Húrinin lapsiin.

Kersti Juvan käännös on totuttuun tapaan erinomainen, mutta ilmeisesti kiire on jättänyt tekstiin joitain lyönti- ja kielioppivirheitä. Alan Leen kuvitukset luovat Tolkienin maailmaa hienovaraisesti ja ne jättävät sotaisuuden vähälle.

Juri Nummelin

TS/<br />tolkienin uusi kirja
TS/
tolkienin uusi kirja
TS/<br />Tunnetuin Tolkien-kuvittaja Alan Lee on vastussa Húrinin lasten tarinan kuvista. Kuvassa Húrin kärsii rangaistuksista pahinta: hän näkee maailman päävihollisen eli Morgothin silmin.
TS/
Tunnetuin Tolkien-kuvittaja Alan Lee on vastussa Húrinin lasten tarinan kuvista. Kuvassa Húrin kärsii rangaistuksista pahinta: hän näkee maailman päävihollisen eli Morgothin silmin.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.