Rauno Lahtisen ja Hannu Laaksosen kirja vie matkalle jugend-Turkuun

Rauno Lahtinen ja Hannu Laaksonen: Kävely jugendtalojen Turussa. Turkuseura 2006. 159 s.

Paikallishistorian tuntemus ja arvostus on eräs turkulaisen kulttuurielämän kohtalonkysymyksistä. Jos emme tunne menneisyyttämme, emme myöskään ymmärrä nykyhetkeä tai tulevaa. Suurimman trauman on kaupunkilaisille varmasti jättänyt vanhan rakennuskannan kohtelu.

Turkulaiselle innolle purkaa menneiden aikojen arkkitehtuuria on vaikea löytää oikeutusta. Nyt 2000-luvulla se näyttää pelkästään suurelta virheeltä. En tiedä mitään suurta tai keskisuurta kaupunkia, joka olisi kasvanut samalla tavalla kuin Turku. Keskusta-alue ei ole viime vuosikymmeninä laajentunut, vaan pysynyt suunnilleen samankokoisena siitä syystä, että uusien rakennusten alta on purettu vanhaa.

  Kulttuurihistorioitsijoiden Rauno Lahtisen ja Hannu Laaksosen kirja Kävely jugendtalojen Turussa ei ole kulttuuripoliittinen manifesti, vaikka se tuleekin ajaneeksi arkkitehtuurin asiaa.

Arkkitehtuurin perusteos

Kirjoittajien henkilökohtainen paneutuminen ja kantaaottavuus tulee esille kirjoitustavassa.

Osoitteessa Uudenmaankatu 15 sijaitsevasta Anton Salvianderin suunnittelemasta rakennuksesta kerrotaan näin: "…jyräävän liikenteen jalkoihin on jäänyt kaunis jugendkivitalo, jota ei nykyään juuri edes huomaa. Harmaa rakennus on pikaisen kunnostuksen ja maalauksen tarpeessa".

Julkaisu on perusteos, joka esittelee lyhyesti kaikki keskusta-alueen jugendrakennukset. Aiheen suosiosta kertoo se, että tätä kirjoittaessani julkaisun toista painosta odotetaan kirjakauppoihin.

Kirja tuo esiin myös arkkitehdit ja rakennusmestarit, joiden kädenjälki näkyi, ja näkyy edelleen, turkulaisessa katukuvassa 1900-luvun taitteessa. Kirja etenee, niin kuin hyvin sopii, yliopistoalueelta kohti satamaa.

Julkaisussa on sama näkökulma, jonka kaupungille jalkautuva omaksuu. Rakennuksia tarkastellaan ulkoapäin, mikä on varsin ymmärrettävää. Jos olisi menty sisätiloihin, eivät kirjan noin 160 sivua olisi millään riittäneet. Kirjan lopussa on hyödyllinen kartta, joka kertoo, mistä julkaisussa esiintyneet rakennukset löytää. Rakennukset esitellään kirjoittajien antamien kohdenumeroiden mukaisessa järjestyksessä, mikä helpottaa tiedon löytymistä.

Kuvitus on heikoin lenkki

Monet tietokirjailijat pelkäävät suotta viitenumeroita. Viitenumerot palvelevat lukijaa, eivät karkota heitä pois. Kävely jugendtalojen Turussa -kirjassa on huolellisesti laadittu lähde- ja kirjallisuusluettelo, mutta viitenumeroista on luovuttu. Joku lukijoista voisi haluta esimerkiksi tietää, mistä löytyy vahvistus sille, että entinen Åbo Aktiebankin talo osoitteessa Aurakatu 3 oli "yksi Turun ensimmäisistä taloista, joihin asennettiin vesikolosetti".

Julkaisun aiheen vuoksi kuvamateriaalin tulisi olla korkeatasoisia. Näin ei kuitenkaan ole. On sääli, että julkaisun rahoitus ei ole sallinut ammattikuvaajan käyttöä. Kustannuksissa on otaksuttavasti pyritty säästämään juuri kuvien osalta, sillä kaikki kuvat ovat toisen kirjoittajan, Rauno Lahtisen ottamia. Kuvakulmat ja -rajaukset, kuvien tarkkuus ja värit sekä mustavalkokuvat kertovat paitsi itse kuvien myös kuvankäsittelyn ja kuvatoimituksen heikosta laadusta. Kuvia parempi säästökohde olisi ehdottomasti ollut kansimateriaali. Kirjaan on valittu kova kansi, mikä aina lisää kustannuksia.

Mustavalkokuvia on verraten paljon. Tuntuu erikoiselta, että kiistanalainen Wikeström & Krogiuksen rakennus osoitteessa Koulukatu 2 esitetään julkaisussa mustavalkokuvana, kun osa rakennuksen viehätystä on juuri voimakas sinivalkoinen väritys. Turun kauppaopiston entistä rakennusta osoitteessa Aurakatu 9 hädin tuskin tunnistaa pienestä mustavalkokuvasta.

Moni kirjan kuvista on otaksuttavasti kuvattu kesällä 2006. Tuolloin erään Turun kauneimpiin kuuluvan jugendrakennuksen julkisivuremontti oli vielä kesken. Mikähän on pakottanut painotyön alkamaan ennen kuin Frithiof Strandellin suunnittelema Wuorilinna paljastettiin puhtaana ja kauniina?

MIA TYKKYLÄINEN

TS/Rauno Lahtinen<br />Kapteeni J.M. Eklundin talot Puolalanpuisto 5.
TS/Rauno Lahtinen
Kapteeni J.M. Eklundin talot Puolalanpuisto 5.
TS/Rauno Lahtinen<br />Volter Kilven talo Vartiovuorenkatu 1.
TS/Rauno Lahtinen
Volter Kilven talo Vartiovuorenkatu 1.