Ankkoja oppimassa

Peter Nyman: Ankkalammikko. Kuv. Wilfred Hildonen. WSOY 2007. 168 s.

Peter Nyman on televisionaama, josta monet pitävät, jonka sanavalmiutta ihaillaan ja joka tekee sympaattisen vaikutuksen puheillaan ja olemuksellaan. Hän on Uutisvuodon "ankkuri", joka ilmestyy loppuviikon televisiosumassa sanailemaan Tommy Tabermanin ja Jari Tervon kanssa suorasukaisesti politiikasta ja elämästä yleensä rakkaassa Suomessamme.

Peter Nyman puhuu niin hyvää suomea, etteivät kaikki varmaankaan ole huomanneet hänen ruotsinkielisyyttään. Totta se on, hän on puoliverinen, isä suomenruotsalainen, äiti suomenkielinen.

Nyt Nyman astuu esiin laatimalla kirjan suomenruotsalaisuudesta. Ankkalammikko on pilkkanimi. Nyman ei kuitenkaan pilkkaa ketään, vaan yrittää suorasukaiseen tapaan luonnehtia eroja ja yhtäläisyyksiä. Varmaan hän siinä sivussa hankkii muutaman vihamiehen, mutta Nymania ei voi moittia vääristelystä.

Hän tunnustaa uusmaalaisen taustansa: "Itä- ja keskiuusmaalaiset juuret, suvun ankkuroituminen Helsinkiin, äitini lapsuudenkoti Järvenpäässä ja elämä Länsi-Uudellamaalla ovat kaikki olleet luomassa minulle hyvin vahvaa uusmaalaista identiteettiä. (Ruotsinkielistä) Uuttamaata minusta ei saa pois millään. Toisaalta, miksi edes pitäisi", tokaisee Nyman.

Se on herkkä todistus juurista, joista ei niin vain ravistella irti edes Helsingin tapaisessa metropolissa. Svenskfinlandin sydän on Suur-Uusimaa, vaikka kolmasosa suomenruotsalaisista asuu Pohjanmaalla, maakunnan kapealla rantakaistaleella. Nyman puhuu kunnioittavasti Turusta, vaikka Åboland (Turunmaa) on jäänyt hänelle vieraaksi.

Peter Nyman nostaa esiin myös hurri-sanan: sitä ei kannata käyttää. Tavallinen suomenruotsalainen ei pidä siitä. "Haukkumanimien käytössä kannattaa olla psykologisesti tarkka", Nyman kirjoittaa. Nimitys rantaruotsalainenkaan ei kirjoittajaa tyydytä.

Huoli suomenruotsalaisten tulevaisuudesta painaa Nymanin mieltä: se elää Pohjanmaalla ruohonjuuritasolla, mutta Helsingissä kabineteissa. "Pappa betalar" (Isä maksaa) on helsinkiläinen ilmiö, Raha-Suomi puhuu myös ruotsia.

Entä sitten se kieli? Varsinkin nuorempi polvi puhuu sellaista ruotsia, että vanhemmalla polvella on täysi työ sen ymmärtämiseen. Valtakielet, suomi ja englanti, luovat syvän varjon hyvän kielen ylle.

Nyman uhraa kokonaisen luvun ruotsinkielisille snapsilauluille. Helan går on tuttu laulu myös suomenkielisissä opiskelijapiireissä. Kirjoittaja varoittaa helan går

-mentaliteetista - snapsilasi täytetään aina piripintaan uudestaan ja uudestaan. Tottumaton on siinä vauhdissa pian pulassa. Otetaan vain maistellen, on oiva ohje aloittelijalle.

Nymanin kirjassa on oiva motto: "Kaksikieliselle perheelleni ja kaksikieliselle Suomelle...- och samma på svenska". Tämä kirja kannattaa lukea väärinymmärrysten välttämiseksi. Ollaan vähemmän erinomaisia kummankin puolen kielirajan.

RISTO LAINE

TS/<br />Peter Nymanin kirjan on kuvittanut Wilfred Hildonen, joka on tullut tutuksi Hufvudstadsbladetin pääkirjoitussivun kuvittajana. Ankkoja hän piirtää, kuinkas muuten.
TS/
Peter Nymanin kirjan on kuvittanut Wilfred Hildonen, joka on tullut tutuksi Hufvudstadsbladetin pääkirjoitussivun kuvittajana. Ankkoja hän piirtää, kuinkas muuten.
TS/<br />Peter Nymanin kirjan on kuvittanut Wilfred Hildonen, joka on tullut tutuksi Hufvudstadsbladetin pääkirjoitussivun kuvittajana. Ankkoja hän piirtää, kuinkas muuten.
TS/
Peter Nymanin kirjan on kuvittanut Wilfred Hildonen, joka on tullut tutuksi Hufvudstadsbladetin pääkirjoitussivun kuvittajana. Ankkoja hän piirtää, kuinkas muuten.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.