Hurja naisjoukko Raunistulasta

Vuoden 1918 tapahtumat jaksavat kiinnostaa, ja syystä. Historioitsija Anu Hakala on nyt tarttunut vielä liki vaiettuun aiheeseen. Kirjassaan Housukaartilaiset hän keskittyy Turun kupeessa sijainneen ja Maarian silloiseen pitäjään kuuluneen Raunistulan naisten sotatoimiin.

Naiskomppanian vahvuus oli puolensataa naista, iältään alle kaksikymmenvuotiaasta yli nelikymppiseen. Joukossa oli vanhempiensa luona asuvia nuoria, naistoverin kanssa huoneen jakavia, äitejä, eronneita ja niin piikoja, työläisiä kuin työttömiäkin. Moninainen joukko siis.

Tahdonvaraisia valintoja

Miksi naiset sitten lähtivät sotimaan? Ensinnäkin työttömyys, kurjat asuinolot, suoranainen nälkä ja näköalattomuus motivoivat lähtöä palkkasotilaaksi. Siinä tienasi jopa kolme kertaa paremmin kuin Hellaksella karamellipaperien käärijänä.

Toisekseen sosiaaliset verkostot mahdollistivat sen, mitä harva aiemmin oli tullut edes ajatelleeksi. Sotilaaksi lähtö ei ollut ajautumista tai pakollista, vaan vaati runsaasti tahdonvaraista valintaa ja aktiivisuutta.

Monen maarialaisen naissotilaan valinnoilla oli kohtalokkaat seurauksensa. Naisista kuoli noin viidesosa. Noin kahden viidesosan kohdalla myöhemmät vaiheet on jäänyt selvittämättä, sillä osa heistä katosi tuntemattomista syistä. Lopuista miltei kaikki tuomittiin joko ehdolliseen vankeuteen tai jopa kahdeksaksi vuodeksi kuritushuoneeseen.

Uusi naistulevaisuus

Uusi uljas tulevaisuus, jota kumouksella tavoiteltiin, sisälsi varmasti ajatuksen myös siitä, että naisten osa olisi jatkossa vapaampi. Siihen viittasivat housuasu, lyhyet hiukset ja suorasanainen käytös.

  Valokuvissa naiset katsovat vakavina ja pystyssä päin suoraan kameraan, vailla kainostelua ja flirttiä. Ajatuksia, puheita ja kirjoituksia uusista naisten mahdollisuuksista oli laajemminkin esillä jo vuosisadan vaihteesta lähtien.

Vaikka Maarian naiset olivat vähän kouluja käyneitä, he olivat järjestöaktiiveja ja siten ainakin välillisesti seurasivat lehdistössäkin käytyä keskustelua.

Ulkoasuun liittyvät muutoksen merkit maarialaisissa olivat aivan samoja, joita "uuden naisen" kuvissa tuolloin esiintyi. Lukutaitoisiakin kaikki naissotilaat olivat. Turun seudulla he olivat jo toimineet katuvahteina, ottaneet osaa lakkoihin ja mellakoineet voilastin kimpussa eivätkä tyytyneet kahvinkeittäjän osaan.

Suulaat ja säännöttömät

Sodan viime vaiheissa Maarian naiset joutuivat suojeluskunnan kuulusteltaviksi. Tutkintalautakunnille meneviin lausuntoihin sisältyi luonnearvioita. Hiljaisina ja siivoimmin esiintyvät naiset saivat positiivisen arvion ja lievempiä tuomioita. Heitä kuvattiin rauhallisiksi, työteliäiksi, hiljaisiksi ja viattomiksi tytöiksi.

  Vakavammin rankaistiin niitä, jotka katsottiin moraalisesti rappeutuneeksi. Ankarimmin tuomittiin miehistään eronneet naiset.

"Viheliäisimpiä" naisia mainittiin kiivaiksi, riidanhaluisiksi, suulaiksi ja kiukkuisiksi ja heidän elämäntapaansa kuvattiin säännöttömäksi, siveettömäksi ja kevytmieliseksi.

Osaksi tutkimuksesta ja painotuksista johtuen punaisten kiväärisiskojen paha maine paheni tai ehkä jopa syntyi myöhemmin. Se kytkettiin osaksi työläisnaisten yleisesti oletettua siveettömyyttä, joka asetettiin keskiluokkaisen ideaalin vastakohdaksi.

Propagandistiset kirjoitukset ja kertomukset ovat esittäneet Maarian naiset muun muassa kirkonhäpäisijöinä.

Naisten on kerrottu toimineen häikäilemättömästi ja jopa huutaneen ja kironneen miehiä pahemmin. Hurjaa.

Nimenannon merkityksestä

Purtavaa Hakalan teoksen aiheessa riittää. Valkoisten naisten toimintaa olisi myös kiintoisa tutkia.

Pro gradu -tutkielmaan perustuva Hakalan teos on hyvin ja perustellusti kirjoitettu. Hakalan oma ääni ei ylitä kerrottavana olevien asioiden selvitystä eli hän pyrkii pitäytymään niin sanotuissa tosiasioissa. Hyvä, että opinnäytteistä tehdään popularisointeja. Niitä tarvitaan lisää.

Parin sanavalinnan kohdalla rypistelin kulmiani. Vaikka jotkut sanat kuvaavat käsitellyn ajan ajattelutapoja, nykytutkimuksessa niiden omaksuminen merkitsee kantaa ottavia painotuksia. Nimitys "housukaartilaiset", jonka Hakala on valinnut otsikkoon, vähättelee ja osoittaa miehiseen normittamiseen. Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen nimittäminen "äpäräksi" on tänään halventavaa. Ainakin yhdessä kohtaa Hakala tytöttelee Maarian naissotilaita. Pikkutyttöjä nuo viimeistään 15-vuotiaina ankaraan ansiotyöhön joutuneet naiset tuskin olivat.

SIRU KAINULAINEN

• Anu Hakala: Housukaartilaiset . Maarian punakaartin naiskomppania Suomen sisällissodassa. Rauhanpuolustajat & Like 2006. 185 s.

TS/Kansan Arkisto<br />Yleensä naissotilaat pukeutuivat polvipituisiin housuihin ja takkiin tai villapaitaan. Outo tapa toi naiskomppanioille monia liikanimiä, kuten housukaartilaiset. Kuvassa olevat Vihdin kunnantalolla poseeraavat naissotilaat eivät housuista välittäneet. Housukaartilaiset-kirjan kuvitusta.
TS/Kansan Arkisto
Yleensä naissotilaat pukeutuivat polvipituisiin housuihin ja takkiin tai villapaitaan. Outo tapa toi naiskomppanioille monia liikanimiä, kuten housukaartilaiset. Kuvassa olevat Vihdin kunnantalolla poseeraavat naissotilaat eivät housuista välittäneet. Housukaartilaiset-kirjan kuvitusta.
TS/Urho Heinosen kokoelma<br />Raunistulan naiskomppaniaan kuulunut Helmi Suominen (oik.) oli mukana työväenyhdistys Tarmon näyttämökerhossa.
TS/Urho Heinosen kokoelma
Raunistulan naiskomppaniaan kuulunut Helmi Suominen (oik.) oli mukana työväenyhdistys Tarmon näyttämökerhossa.
TS/
TS/
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.