Merimaailma
suomalaiseen tapaan

Tieteiskirjallisuus muistuttaa sikäli rockmusiikkia, että esikuvat ovat vahvasti angloamerikkalaisia eikä avaruusseikkailu näytä suomeksi yhtä uskottavalta kuin englanniksi. Tämä on ollut aito ongelma suomalaisille scifi-kirjoittajille. Jäljitelläkö nimissä ja lajityypille olennaisissa neologismeissa englantilaisia esikuvia vai yrittääkö luoda oma kielellinen maailmansa?

Maailmana maailmojen joukkoon pyrkii myös J. Pekka Mäkelä toisella tieteisromaanillaan Alshain . Paikkana on planeetta ihmiskunnan kaukaisessa tulevaisuudessa, merimaailma, jossa ihmiset elävät kaksinverroin sivilisaation äärellä.

Merimaailmojahan on suosittu planeettascifissä: sivilisaatiot nousevat luontevasti merien äärelle, koska ne ovat perinteisesti olleet ihmisryhmien yhdistäjiä, vuoret ja autiomaat erottajia.

Tällaisissa kulttuurien fuusiolle perustuvissa maailmoissa kiinnostavaa on se, mitä uutta kirjailija luo ihmiskunnan perinnöstä. Esimerkiksi Alshainissa nimet kuulostavat sekoitukselta kiinaa, venäjää ja romaanisia kieliä. Mutta muuten ihmiskunta näyttää kehittyneen vain musiikin harrastamisessa.

Alshainin kaltainen maailma on kuin historiasta irrotettu näyttämö, jossa henkilöiden käytös voisi paljastaa jotain olennaista ihmisen perusluonteesta. Mäkelän henkilöt eivät kuitenkaan ole suurten tekojen tai tunteiden ihmisiä.

Planeetalle saapuva keskushenkilö, Maan ihminen Leon, on kuin kuka tahansa nuori mies. Hän on kiinnostuneempi omasta tähdestään naisten silmissä kuin vieraan planeetan luonnosta tai maaperästä.

Henkilöiden alavireisyys oli paremmin eduksi Mäkelän edellisessä romaanissa 391 (2004), jossa nykypäivän suomalainen hyppäsi muinaiseen Alexandriaan. Alavireisyys ja arkisuus toivat uskottavuutta tarinaan, jossa lukijalle annettiin tilaa hämmästyä eksoottisista paikoista.

Alshainissa on tarjolla oikeastaan viisi irrallista kertomusta. Sen maailma on hieman epäselväksi jäävä kompromissi näiden novellimaisten kertomusten ympäristöistä. Vieraannutus perustuu viileälle tunnelmalle, ja pikemminkin sukupuolten kuin valovuosissa erotettujen kulttuurien välillä.

Vieraasta meriplaneetasta Mäkelä ei ota irti juuri enempää kuin saisi kuvatessaan Atlantin syvänteitä. Kirjan viidestä kertomuksesta vasta viimeisessä vaihdetaan scifistiselle vaihteelle ja selvitetään planeetan salaisuutta, parviälyä, jonka muisti ja tavoitteet yltävät kauemmaksi kuin ihmiskunnan.

Parviälyn käytökseen rinnastetaan ihmisten viestintäteknologia, poliisien käyttämä telepaattinen puhelin. Keksintö on scifin vakiokalustoa niin kuin koko paranoidinen poliisivaltio.

Yleensä suomalaiset kirjoittajat saavat julkaistuksi tällaista planeettascifiä yksinomaan novelleina, joten Mäkelän romaani on toki huomionarvoinen tavoitteiltaan.

Alshainin maailman avaamisen voisikin ehkä aloittaa kirjoittajan inspiraation aineksista. Mäkelän kotisivuilta saa nimittäin imuroida tunnin verran musiikkia, jota hän on säveltänyt maailmaansa varten.

MARKKU SOIKKELI

• J. Pekka Mäkelä: Alshain . Like 2006. 309 s.

TS/Sari Eronen-Mäkelä<br />J. Pekka Mäkelän kotisivuilta saa imuroida tunnin verran musiikkia, jota kirjailija on säveltänyt uuden romaaninsa maailmaa varten.
TS/Sari Eronen-Mäkelä
J. Pekka Mäkelän kotisivuilta saa imuroida tunnin verran musiikkia, jota kirjailija on säveltänyt uuden romaaninsa maailmaa varten.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.