Mitä profeetta tarkoitti

Muslimiuskoa ja siihen liittyvää hurskauselämää ja käytänteitä kokevaa kirjallisuutta on alkanut ilmestyä viimeisen vuosikymmenen aikana. Kun yhteydet arabimaihin ovat lisääntyneet, ja niissä maissa erilaiset sodat ja konfliktit ovat melkein jokapäiväistä puuhaa, on alan kirjojen ilmestyminen luonnollista.

Kun lisäksi suuren muuttoliikkeen johdosta muslimien maahanmuuttajien määrä kasvaa, heidän uskontonsa perustajan profeetta Muhammadin elämän ja opetuksen alkeiden tunteminen olisi jokaiselle sivistyneelle eurooppalaiselle tärkeää.

Ongelman suuruutta kuvaa se, että islamin maailmanlaajuisen kulttuurin piiriin kuuluu tätä nykyä 1 200 miljoonaa ihmistä.

Olen itse kuullut arvovaltaisen Venäjän ortodoksisen kirkon edustajan sanovan eräässä ekumeenisessa tilaisuudessa: "Rakkaat veljet Kristuksessa. Minä varoitan teitä muslimivaarasta. Heidän lukumääränsä kasvaa Venäjällä huimaa vauhtia. Sama tilanne on Keski-Euroopan maissa. Meidän on jotenkin opeteltava suhteutumaan heihin". Tilanne on hyvin raju Saksassa ja Ranskassa. Se voi meilläkin tulla ongelmaksi.

Lempeä profeetta

Englantilainen anglikaani, matkakirjailija ja matkaopas Barnaby Rogerson luo Muhammadista (570-632) hyvin mielenkiintoisen kuvan.

Hän oli mekkalainen kauppias, tai ainakin hänestä tuli sellainen. Mekka ja sen lähiympäristö olivat idänkaupan keskus. Mausteita ja kankaita tuotiin Intiasta ja Mekan seudulla kauppatavara lastattiin kamelin selkään: Muhammad tekikin koko nuoruuden karavaaniretkiä pitkin Arabian autiomaita. Aivan tarkkaan ei hänen retkiänsä tunneta eikä matkojen määrää.

Näillä reissuilla hän imi itseensä monia kulttuurisia vaikutteita ja oli hyvin kiinnostunut uskonnoista. Hän tunsi varsin hyvin juutalaisuuden ja kristinuskon erilaisia muotoja. Sehän oli Muhammadin aikana jakaantunut moneen osaan ja kysymys eroista oli useimmassa tapauksessa kristologia. Lisäksi Mekan Kaaba ja ympäristön erilaiset luonnonuskonnot pitivät kansaa otteessaan. Muhammadin kävi julistustyöhön ryhtyessään yksijumalaisen uskonnon puolesta, varsin kovan kamppailun vanhoja heimouskontoja ja niiden johtajia vastaan. Hänen kävi juuri siten kuin sanotaan, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan.

Hämmästyttävän nopeasti hän kuitenkin kohosi uskonnollisen johtajan asemaan, mutta paluu Mekkaan ei enää onnistunut, vaan kuollessaan Muhammad haudattiin Medinaan. Mekka ja Medina tulivat sitten muslimien pyhiksi kaupungeiksi. Jerusalem on kolmas, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Outoja tulkintoja

Muslimeille kävi juuri niin kuin muillekin uskonnoille, että perustamisen jälkeen syntyi tavattoman monia erilaisia suuntauksia, joita voisi uskontieteen termein kutsua lahkoiksi. Näistä tärkeimmät ovat sunnat ja shiiat. Lisäksi on muitakin suuntauksia. Näiden välillä näyttää oleva jatkuva ristiriita ja monet Lähi-idän konflikteista johtuvat tästä. Profeetan sanoma jäi siis jollain tavalla vajaaksi ja yhä uudelleen muslimioppineet kyselevät mitä profeetta mahtoi sanomillaan ja Koraaniin kirjatuilla ilmestyksillä tarkoittaa?

Barnabyn teksti muovaa profeetasta hyvin lempeän kuvan. Niin on todella voinut ollakin. Jälkeen tulevat polvet ovat sitten kiihkomielisyydessään luoneet muslimiuskosta jonkinlaisen pomminheittäjien paratiisipolun. Tämän kirjan perusteella Muhammd tuntuu ihmiseltä, joka ei itsemurhapommittajia olisi hyväksynyt.

RISTO LAINE

• Barnaby Rogerson: Profeetta Muhammed . Suom. Päivi Liski ja Pasi Jääskeläinen. Ajatus 2006. 302 s.

TS/
TS/
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.