Kirja-arvostelut

Esikoinen onkin toinen

TS/<br />Christopher Paolinin Perillinen-trilogian toisella osalla on hieman hämäävä nimi.
TS/
Christopher Paolinin Perillinen-trilogian toisella osalla on hieman hämäävä nimi.

Christopher Paolini jatkaa mittavaa saagaa pojan ja lohikäärmeen seikkailuista Perillinen-trilogian kakkososassa, Esikoisessa . Ensimmäisessä kirjassa urhea Eragon ottaa ensiaskeleensa lohikäärmeratsastajana ja harjoittelee magian alkeita.

  Toisessa osassa alkaa varsinainen koulutus, jossa Eragon ja hänen lohikäärmeensä Saphira opiskelevat alan mestareiden johdolla. Omat tunteet ja halut on usein asetettava syrjään suurimman mahdollisen hyvän toteuttamiseksi.

Esikoisessa kulkee rinnan kaksi taistelutahtoa puhkuvaa tarinaa. Eragonin ja Saphiran ristiretken lisäksi seurataan Eragonin serkun Roranin hurjaa yritystä pelastaa kylänsä ja ennen kaikkea löytää kaunis Katrina, jonka kammottavat ra'zacit ovat siepanneet.

Roran kantaa mukanaan myös patoutunutta katkeruutta Eragonia kohtaan ja janoaa vastauksia serkultaan, joka itsekkäästi noin vain katosi mystisen sinisen kiven löydettyään. Suuret voimat työntävät serkuksia eteenpäin, toisistaan tietämättä he kulkevat kohti yhteistä määränpäätä.

J. R. R. Tolkienin vaikutus kuultaa vahvana Paolinin kunnianhimoisen trilogian toisenkin osan taustalla, niin tyyliseikoissa ja tematiikassa kuin kielessäkin. Tolkienhan ammensi aineksia omaan fantasiakieleensä runsaasti suomesta ja skandinaavisista kielistä. Samoilla apajilla on Paolini.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uutterasti Paolini on monien kollegoidensa tavoin luonut kokonaisen maailman satoine yksityiskohtineen ja korkealentoisinekin filosofioineen. Kovin tutunoloista ja yllätyksetöntä Alagaësiassa silti on.

Kertomus on pullollaan epäuskottavia juonenkäänteitä - ja se fantasiatarinalle sallittakoon. Epäjohdonmukaisuudet ajatuksenjuoksussa ja epäuskottavuus tunteissa sen sijaan häiritsevät tarinan jouhevasti etenemistä ja saattavat kismittää lukijaa.

Esikoisen tärkeimmäksi ansioksi nousee sanoma erilaisuuden hyväksymisestä. On merkittävä taito nähdä harmaan eri sävyt mustavalkoisen maailmankuvan sijaan. Pojan ja lohikäärmeen epäsovinnainen ja tiivis liitto saavuttaa paikka paikoin lämpimän humoristisia huippuja.

ANNA HEINILÄ

• Christopher Paolini: Esikoinen . Suom. Tarja Rouhiainen. Tammi 2006. 696 s.