Keski-ikäisen miehen puolustuspuhe

Useita romaaneja kirjoittanut Benoît Duteurtre on kotimaassaan Ranskassa kiitetty yhteiskunnallinen visionääri. Hän nousi julkisuuteen jo kymmenen vuotta sitten. Hänen arvostetuin teoksensa La Voyage en France sai Médici-palkinnon vuonna 2001.

Tyttö ja tupakka on tekijälleen tyypillisesti scifi-parodia. Se on ironinen tarina keski-ikäisestä miehestä, joka katkeroituu tulevaisuuden yhteiskunnassa vallitsevista tavoista ja laeista. Lait kieltävät aikuisia, mutta sallivat lapsille kaiken. Niinpä päädytään tilanteeseen, jossa mies sulkeutuu työpaikalla vessaan polttamaan salaa tupakkaa. Hänet yllättää pieni tyttö, joka päätyy syyttämään häntä "rikoksesta lapsuutta vastaan" eli pedofiliasta. Yhteiskunnassa uskotaan, että lapset eivät valehtele, joten mies on hetkessä syytetty ja tuomittu. Kafkan sanat sopivat asetelmaan: "Syyllisyys on aina epäilyksien ulkopuolella."

Tämän tarinan rinnalla kuljetetaan toista absurdia tarinaa kuolemaantuomitusta miehestä, jonka viimeinen toivomus on saada polttaa yksi tupakka. Tupakointi on kuitenkin kielletty vankilassa. Kahden lain yhteentörmäyksen seurauksena hänet lopulta vapautetaan syytteistä.

Vessassa tupakoinut mies seuraa innokkaasti näiden tapahtumien kulkua televisiosta. Molemmat oikeudenkäynnit ovat mediatapahtumia.

Hämmentäviä väitteitä

Tyttö ja tupakka esittää hämmentävän yhdistelmän näennäisesti yhteensopivia väitteitä. Ensinnäkin keski-ikäinen mies vastustaa yhteiskuntaa, jossa aikuisista tehdään jälleen lapsia. Lapsekasta käytöstä ihaillaan ja lainsäädännöllä rajoitetaan aiemmin aikuisille sallittuja nautintoja. Median tehtävä on saada aikuiset käyttäytymään lapsellisesti.

Toiseksi mies väittää, että lapsilla on liikaa vapauksia ja valtaa yhteiskunnassa. He saavat vapaasti telmiä työpaikoillakin kunnioittamatta aikuisia. Naisten rooli tässä kuvaelmassa on kaksinainen: He synnyttävät lapsia ja antavat heille lisää valtaa.

Romaani jatkaa ranskalaisille rakkaan humoristisen, yhteiskuntakriittisen esseeromaanin traditiota, jonka kultakausi oli valistusajalla. Voltairen Candideen verrattuna Duteurtren kritiikin kärki kuitenkin katkeaa liian monen aikamme ilmiön niputtamiseen. Osansa saavat niin terroristit kuin tosi-televisiokin. Jää epäselväksi, mihin Duteurtre lopulta pyrkii romaanillaan. Loppua kohti kirjan päähenkilö yltyy solvaamaan lapsia "räkänokiksi", "toukiksi", "mitättömiksi olennoiksi" ja epäilee heidän arvoaan ihmisinä. Vaikka romaani onkin parodiaa ja provokaatiota, tällainen lasten halveksunta ei tule perustelluksi osaksi yhteiskuntakritiikkiä.

Sekava vitsi

Päähenkilö nostaa tehtäväkseen puolustaa keski-ikäisiä miehiä, jotka ovat jääneet tässä tulevaisuuskuvassa vaille sympatiaa ja huomiota. Tällaista tulevaisuutta on hyvin vaikea pitää todennäköisenä tai varsinkaan pelottavana. Kyynelehtiminen menetettyjen etuoikeuksien perään ei saa myötätuntoani heräämään, vaikka se esitetäänkin ironian asussa.

Samalla harmittelin sen ensimmäisen, kiinnostavamman kritiikin lässähtämistä pelkäksi toteamukseksi: "Oikeus elämään, vastasin, merkitsee oikeutta kokea myös vaarallisia nautintoja." Kaikkia aikuisten epäterveellisiä hupeja ei tarvitse kieltää yhteisen hyvän nimissä.

Lapset saakoot omat oikeutensa ja aikuiset omansa. Tämän ajatuksen pohdintaa olisin lukenut mielelläni enemmän. Tupakkalain tiukentaminen lienee kirjan saaman huomion perusta. Tällaisenaan Tyttö ja tupakka yltää lähinnä sekavaksi vitsiksi, jossa uhkakuvat sekoittuvat toisiinsa hallitsemattomasti.

PÄIVI MÄKIRINTA

• Benoît Duteurtre: Tyttö ja tupakka . Suom. Marko Pasanen. Like 2006. 186 s.