Taivaasta maan pinnalle

Taivaassakin voi pudota maan pinnalle, todistaa Tomi Kontion fantasiatrilogian päätösosa Maan veli .

Kaksospoikien Timo ja Tomi Kokon pako keskitysleiriä muistuttavasta Raakel Vastapöksyn lastenkodista ihmeellisen ihanaan Austraasiaan vaikutti ensimmäisessä kirjassa Keväällä isä sai siivet (2000) vielä uskomattomalta onnenpotkulta. Jo jatko-osa Austraasian viimeiset lapset (2002) kylvi epäilyksen siemenen taivaallisen onnen ikuisesta jatkuvuudesta.

Kolmannessa kirjassa ollaankin jo tilanteessa, jossa unelmayhteisö on ajautunut sekasorron ja väkivallan tilaan. Helpotusta haetaan alkoholista, syyllisiä lastenkodin kasvateista.

Tyylilajien rajalla

Maan veli keikkuu tyylilajien rajalla. Se on samalla tiukka yhteiskunnallinen kannanotto nuorten ja aikuisten juopottelusta, välinpitämättömyydestä, helppojen ratkaisujen hakemisesta, luovuttamisesta. Nuoret yrittävät pärjätä omillaan, kun aikuisista ei enää ole huoltajiksi edes itselleen. Vasta loppupuolella päästään kiinni fantasiaan ja monimutkaiseksi käynyt taru saatetaan päätökseensä.

Yllätyksekseni itsellenikin minua miellytti enemmän yhteiskuntakriittinen Tomi Kontio, joka hyökkää raivokkaasti vääryyksiä vastaan. Pelottomasti Kontio käy vallitsevan kaksinaismoralismin kimppuun: Lehdistä olemme saaneet lukea, miten jo kolmannes aikuisista sallii alaikäisten alkoholikokeilut. Baareissa pörrääminen hyväksytään yleisesti. Omaan lähiöön halutaan mieluummin kapakka kuin kehitysvammaisten asuntola.

Arjesta otettava vastuu

Maan veli haluaa saada nuoret lukijansa ajattelemaan ennen kuin on liian myöhäistä. Unelmassa ei voi asua ikuisesti ja arjesta on otettava vastuu. Kokon perheen herättelijänä toimii Maasta löytyvä Timon ja Tomin isoveli Teemu, joka on asunut koko ikänsä kehitysvammaisten hoitokodissa. Ilman huolehtivaa ja määrätietoista hoitajaansa Hennaa uhkaavat tulla tallotuiksi sekä Teemun oikeudet että koko ihmisarvo.

Ihmisen sisässä kasvavat rinnatusten enkeli ja käärme. On itsestä kiinni, kumpaa haluaa seurata. Koska elämä ei ole yhtä austraasiaa, tämä maailma tarvitsee niin teemujaan kuin hennojaankin pitämään ihmisten jalat maan pinnalla. Helpotusta arjen raskauteen Tomi Kontio ohjaa hakemaan itsestään ja kyvystään rakastaa.

MARI VIERTOLA

• Tomi Kontio: Maan veli . Tammi. 296 s.

TS/Riitta Salmi<br />Maan veli on runoilija Tomi Kontion fantasiatrilogian päätösosa.
TS/Riitta Salmi
Maan veli on runoilija Tomi Kontion fantasiatrilogian päätösosa.