Penelope puhuu nyt itse

Anglo-amerikkalaisessa kulttuurissa on ollut jo pidempään tapana kirjoittaa uudelleen kuolleitten valkoisten miesten suuriksi kutsuttuja teoksia uudesta näkökulmasta. Meillä uudelleenkirjoitusta ei ole tehty tiheää tahtia, mutta jonkun verran kuitenkin. Onhan meillä vaikkapa Pirkko Lindbergin Voltaire-muunnos Candidesta ja tietysti meillä on Koirien Kalevala .

Kanadalainen Margaret Atwood kirjoittaa uusiksi Odysseuksen myytin asettamalla kertojaksi Penelopen. Penelopeia julkaistaan Tammen uudessa Myytit-sarjassa, joka on osa Canongate-kustantamon ja kahdenkymmenenneljän muun kustantajan hanketta kirjoituttaa eri myyttejä uudelleen. Tässä tilausteossarjassa on tulossa teoksia mm. Donna Tarttilta ja Jeanette Wintersonilta.

Uudelleen kirjoittamisella on tietysti monenlaisia funktioita. Se saa kiinnittämään huomiota tutuksi tulleen version ideologiaan ja rakennustapaan purkamalla ja aukaisemalla rakenteita.

Niin tekee myös Atwoodin teos ja samalla se luo uutta. Jääkö hänen versionsa elämään ja millä volyymillä, on vaikea ennustaa. Joka tapauksessa Penelopeia on virkistävää luettavaa.

12 hirtettyä palvelusneitoa

Erityisen riemastuttavaa teoksessa on suureen osaan nostetut 12 hirtettyä palvelusneitoa, jotka alkuperäisessä tarinassa saavat vain maininnan. Penelopeiassa he toimivat kuorona, joka tekee ironista parodiaa ei pelkästään koko myytin kerrontaperinteestä vaan myös Odysseuksesta ja jopa Penelopesta.

Odysseus ja poikansa Telemakhoshan hirttivät piiat Odysseuksen listittyä Penelopen kilpakosijat. Nostamalla piiat esiin Atwood antaa nimettömille ja marginaalistetuille äänen, joka irvailee ylhäälle nostettuja sankarpoikia.

Romaanin rakenne hauskuttaa. Antiikin näytelmiä mukaellen siinä on kuoro, mutta suurin osa on Penelepoen kerrontaa. Penelope puhuu manan mailta käsin ja hän on tietoinen tämänkin hetken maailman menosta.

Osittain teosta voi jopa lukea väkivaltaviihteelle virnistelevänä romaanina - onhan jo alkuperäinenkin tarina verellä mässäävä. Atwoodin versiossa Odysseus joutuu tilille teoistaan.

Hän on syytettynä oikeudenkäynnissä, jonne myös piiat tulevat häiriköimään ja vaatimaan itselleen oikeutta.

Helenan varjo

Penelopesta itsestään tulee romaanissa aivan muuta kuin aviomiestään kotiin odottava vaimo kutomispuuhansa ääressä. Hän on aktiivinen toimija, joka toki odottaa Odysseusta muttei suinkaan sormet ristissä istuen. Penelopeia täyttääkin alkuperäisen myytin aukkoja Penelopen elämänkulkua ja ajatuksia kartoittamalla.

Penelopen elämää ja vielä kuolemaakin kiusaa kaunis Troijan Helena, jota tarinoissa kuvataan hänen vastakohdakseen. Penelope yrittääkin riistää sädekehän pois serkkunsa hahmolta. Penelope on romaanissa hyvinkin arkipäiväinen hahmo, nainen, jolle ei ole ominaista myytin jähmettämä muoto vaan moninaiset tunteet ja halut.

Romaanissa viehättää erityisesti räävitön kielenkäyttö, jonka Kristiina Drewsin suomennos säilyttää elävänä ja rikkaana. Kahdentoista piian esittämät riimitetyt runot saavat välillä nauramaan ääneen.

KAISA KURIKKA

• Margaret Atwood: Penelopeia. Penelopen ja Odysseuksen myytti . Suom. Kristiina Drews. Tammi 2005.

TS/Lehtikuva<br />Kanadalainen Margaret Atwood kirjoittaa riemastuttavan räävittömästi.
TS/Lehtikuva
Kanadalainen Margaret Atwood kirjoittaa riemastuttavan räävittömästi.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.