TS Kirja

Uhrina koko elämän

TS/Saara Pelkonen<br />Timo Teräsahjo
TS/Saara Pelkonen
Timo Teräsahjo

Teemoiltaan Timo Teräsahjon uusin proosateos Thaimaalainen vaimo liittyy viimeaikaiseen pyrkimykseen ja tarpeeseen kirjoittaa auki insestiä ja pedofiliaa sanataiteen keinoin. Psykologisesti tarkkanäköisessä kertomuksessa havainnollistuu, miten ratkaisevasti seksuaalinen väkivalta vaikuttaa koko elämään.

Teräsahjon tarkastelussa painottuu se, että uhriksi joutuu koko seksuaalirikollisen perhe. Tilannetta pahentaa perisynti eli puhumattomuus, minkä vuoksi perheenjäsenistä kukin oireilee omalla tavallaan.

Kolmen aikuisen sisaruksen, Matiaksen, Teijon ja Tytin Matilda-äidin kuolema laukaisee lapsuuden traumat eläviksi jälleen. Tytistä, psykiatrista, itsestään tulee potilas. Matias on vankila- ja mielisairaalakierteessä. Teijo puolestaan on paennut Thaimaahan, jossa hän kaupittelee paikallisia tyttöjä länsimaihin vaimoiksi.

Ratkaiseva sivuhenkilö on Liisa, joka aikoinaan ilmiantoi sisarusten Einari-isän. Näiden ihmisten elämät ovat kiertyneet toisiinsa tavalla, josta ei voi paeta. Teos avaa väylän kaikkien henkilöittensä sisäiseen maailmaan hienovireisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kerronnan aukot

Takakansiteksti tarjoaa teokselle kaksi eri lukutapaa. Sitä voi lukea romaanina tai yhteen liittyvien kertomuksien sarjana. Romaanina lukeminen painottaa taipumusta rakentaa ehjää kokonaiskuvaa ja täytellä aukkoja, jos niitä tuntuu jäävän.

Aukkojen täyttelyyn teos tuntuu suorastaan kehottavan, sillä Teräsahjon yksi viekotteleva ominaispiirre on juuri asioitten auki jättämisessä. Joku voisi pitää piirrettä ärsyttävänäkin salailuna, sillä ei pelkästään henkilöitten aivoitukset vaan myös tapahtumien kulku jätetään epäselväksi. Sitä tarjoillaan vähä vähältä ja pala palalta niin että nälkäinen lukija saattaa turhaantua.

Teräsahjon tyyli saakin lukemaan teosta kertomuksina, jotka liittyvät tiukasti toisiinsa. Tämä lukutapa tekee teoksesta jännitteisemmän ja tuo esiin kerronnan keinot. Teräsahjo nimittäin onnistuu erinomaisesti yhdistämään realistiseen kerrontatyyliin salaperäisyyttä ja jopa mystisyyttä.

Vaikea aihe saa romaanissa uudenlaista valotusta juuri siksi, ettei se keskity pelkästään seksuaalirikoksen konkreettisiin uhreihin vaan myös lähipiiriin. Uudenlainen näkemys tarjotaan myös stereotypiaksi litistetystä thaimaalainen vaimo -sanaparista, joka meillä yleensä tarkoittaa yhdenlaisia elintasopakolaisia, ostettuja kodinhoitajia.

Teijo nimittäin palaa Suomeen mukanaan Joy, jota isä on ryhtynyt kaupittelemaan miehille jo lapsena. He molemmat ovat seksuaalirikoksen lapsiuhreja, jotka kärsivät vielä aikuisenakin. Teijolle Joy on sanamukaisesti mahdollisuus iloon, uuteen elämään.

KAISA KURIKKA

• Timo Teräsahjo: Thaimaalainen vaimo . Gummerus 2005.