Keijukaisten historia

Keijukainen on kitsch-taiteen keskeisiä kuva-aiheita. Pieni ja söpö, sukupuoleltaan epämääräinen lapsihahmo, joka lentelee pikkuruisilla siivillään eestaas, vetoaa lapsenmielisiin ympäri maailmaa.

Keijukaisillakin on kuitenkin oma historiansa. Nuori tutkija Suvi Niinisalo on nyt tehnyt ensimmäisen suomenkielisen selvityksen keijukaisten kulttuurihistoriasta. Keijukaisten lähteillä on upeasti kuvitettu matka söpöjen enkelin sukuisten olentojen menneisyyteen ja nykyisyyteen.

Keijukaiset ovat esiintyneet jo kansanperinteessä, mutta Niinisalon teos liittyy enemmänkin taidehistoriaan ja lastenkirjallisuuden historiaan. Niinisalolla on useita kiinnostavia esimerkkejä siitä, miten keijukaiset ovat tulleet taiteeseen 1800-luvun alkupuoliskolta lähtien ja miten ne ovat liittyneet yleiseen taidehistoriaan. Prerafaeliittien taiteessa keijukaiset olivat yksi olennaisia kuva-aiheita, samoin arts & crafts -liikkeessä.

Miesten laji

Suomalaisista taiteilijoista pääosaan nousee Suomen kenties pidetyin satukuvittaja, Rudolf Koivu. Niinisalon kirja onkin kiinnostava selvittäessään satukuvitusten historiaa yleisemminkin.

Kutkuttavaa on huomata, että suurin osa herkkien keijukaiskuvien tekijöistä on ollut miehiä. Keijukaisaihe on ollut mahdollisuus tuoda esille herkkiä, feminiinisiä tunnelmia.

Monille kuvittajille keijukaiskuvat ovat varmasti olleet tärkeitä myös oman häilyvän seksuaali-identiteetin kannalta. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa homoseksuaalisuus ei ole ollut helposti esille tuotava asia.

Huolimattomasti toimitettu

Niinisalon kirja on kuitenkin valitettavan huonosti tehty. Yksinkertaisimmillaan tämä näkyy kirjoitus- ja kielioppivirheissä, jotka kustantajankin olisi ollut syytä huomata, mutta myös rakenteessa. Se olisi ollut syytä miettiä tarkemmin uudestaan.

  Nyt kirjassa on luvattoman paljon toistoa ja prerafaeliitteihin ja 1800-luvun puoliväliin palataan jokaisen luvun alussa, vaikka luvun olisi ilmoitettu käsittelevän keijukaisia suomalaisessa kuvitustaiteessa!

Kauniine kuvituksineen Keijukaisten lähteillä sopii kuitenkin hyvin lahjakirjaksi.

JURI NUMMELIN

• Suvi Niinisalo: Keijukaisten lähteillä. Atena.

TS/<br />Edward Robert-Huges, Juhannusaatto, 1908.
TS/
Edward Robert-Huges, Juhannusaatto, 1908.
TS/<br />John Simmons, Keijukainen peltokiertojen keskellä, 1860-luku.
TS/
John Simmons, Keijukainen peltokiertojen keskellä, 1860-luku.
TS/<br />Oberonin ja Titanian kohtaaminen. Arthur Rackhamin kuvitusta William
TS/
Oberonin ja Titanian kohtaaminen. Arthur Rackhamin kuvitusta William
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.