Avaruushuttua sekoboltseille

Useat scifi-kirjailijat pyrkivät luomaan uskottavia maailmoja avaruuden mittaamattomassa tähtitarhassa.

  Eräät heistä suhtautuvat liiankin vakavasti luomuksiinsa, tosikkomaisuus paistaa läpi tekstistä. Toista äärilaitaa edustavat kieli poskella tehdyt hervottomat avaruussekoilut. Näiden johtotähtenä voitaneen pitää Douglas Adamsin Käsikirjaa Linnunradan liftareille ja sen neljää jatko-osaa. Nämä yhdessä muodostavat viisiosaisen trilogian, hmm.

Harri István Mäki on lähtenyt uudessa nuortenromaanissaan Sylana ja Avaruusvampyyri tälle jälkimmäiselle linjalle. Hänen teoksensa on lähes uskomaton sekametelisoppa. Keitoksesta voi erottaa ainakin seuraavia ainesosia: Tähtien sota -elokuvia, vampyyritarinoita, pieru- ja eritehuumoria, vanhoja vitsejä, nuorta rakkautta, hurjia taisteluja, robotiikkaa ja mausteeksi ties vaikka mitä. Mielikuvitusta siis riittää, mutta joukosta löytyy paljon lainattuakin. Teos on suunnattu varsin nuorille lukijoille, jotka voivat saada teoksesta kimmokkeen alan laajempaankin harrastamiseen.

Avaruusraketti Unisen pöllön nuori kapteeni Sylana lähtee pelastamaan ihastuksensa kohdetta prinssi Melkoria pahan kansanedustaja Avaruusvampyyrin kynsistä. Sylanan miehistöön kuuluvat pikkuveli Dizdo, perämies Mörmör ja robotti Zed 1. Mukaan pelastustehtävään lähtevät myös vastenmieliset olennot kuten liskokapteeni Kalmankoura ja törkyiset avaruussiat Kork, Pork ja Zork. Mäki tuo teoksessaan esiin kaikkea kuraista, limaista ja inhottavaa kuin myös kaikenlaisia outoja laitteita.

Avaruusvampyyri kiristää joukkion mukaansa ryöstämään Galaksin keskuspankin. Hän tavoittelee Zom-bilemikrosirua, jonka avulla hän voisi luoda oman kuolemattomien armeijan ja nousta näiden avulla koko universumin hirmuhallitsijaksi. Sirusta käydään ankara taistelu mitä hurjimmilla aseilla, kuten Rauhantekijä 2000 ja ZapTrapPumPum-pulssikivääri.

Mäen kirja jättää hieman sekavan vaikutelman, teksti olisi vaatinut vielä hiomista. Myös Jukka Lemmetyn kansikuva on varsin sotkuinen. Kustantaja puolestaan on painattanut kirjan päätyyn kirjailijan nimen väärin. Puutteistaan huolimatta kirja tarjoaa viihdykettä kaaosmaisen avaruusviihteen ystäville. Teksti on varsin visuaalista ja se olisi saattanut toimia paremmin sarjakuvan käsikirjoituksena.

PERTTI T. JOKINEN

• Harri István Mäki: Sylana ja Avaruusvampyyri . Tammi.