Maisemakortteja
Euroopan yöstä

Tommi Melenderin kolmas runoteos Metallisiivet selässä kuvaa eurooppalaisen ihmisen vieraantumista ja juurettomuutta. Ihmiset haluavat puhua ja huutaa, mutta on pakko kirjoittaa, kun kukaan ei kuuntele.

Melenderin näkökulma Eurooppaan on yksin matkustavan nuoren miehen, joka etsii ja luopuu, käy kävelijän hiljaista vastarintaa yhteiskunnan kasvotonta väkivaltaa vastaan. Ihmiset katoavat toisiltaan ja kuolemalta, kirjoitus astuu puolustamaan muistia.

Melender ei kerro kohtaamisista, vaan yksinolosta ja sosiaalisesta todellisuudesta, niiden törmäämisestä ja ristiriidoista.

Teoksen proosarunot on katkottu säemuotoon, joka on hivenen omituista: takakannessa runo Tumma tiheä sade Pariisissa on proosamuotoisena rytmiltään ilmavampi kuin sisäsivulla säkeinä. Säemuoto tuntuu keinotekoiselta.

Melenderin edellinen kokoelma Maanosa minussa oli monimuotoinen, siihen verrattuna Metallisiivet selässä on keskitetympi ja hallitumpi. Ajoittaista patetiaa ei enää löydy.

Inhimillistetty paikka, poissaoleva sinä

Melenderin suhde toiseen ihmiseen on etäinen. Kulkija liukenee paikkoihin ja kuviin: lukemattomille kaduille, hotellihuoneisiin, muistoihin ja maisemaan.

Melender ei pyri purkamaan kaupungin alistavia rakenteita kävelemällä seinien läpi, rikkomalla ikkunoita tai konttaamalla. Vapautta runoihin löytyy luonnosta: " - - olen/kynsin hampain kiinni näissä vuodenajattomissa päivissä,/kaikesta muusta luovun ilman täyttä hintaa."

Vieraantumiselta voi suojautua joutilaisuuteen. Paikat ja säät tunteellistuvat: ne muokkaavat identiteettiä ja saavat inhimillisiä piirteitä. "Sinkinharmaina, tuhkanmakuisina/syksyinä makailin hotellihuoneen sängyllä/Prahassa ja Lontoossa. Ikkunan takana/yö hiipi ohitse kissantassuin."

Runouden jatkumossa

Melenderin runous muistuttaa kansainvälisessä arkipäiväisyydessään ja levottoman hillityssä puheessaan Pentti Saaritsaa. Molemmat luottavat tavalliseen ja kiinnittyvät runouden jatkumoon.

Intohimoiseen puheeseen Melender yltyy avautuessaan itsensä tappaneelle runoilija Cesare Paveselle. Sen kaltaista vuotamista teos olisi kestänyt enemmänkin. Epätoivon harmaa reuna on usein Melenderin hillittyjen runojen raskaana taustakankaana. "Irtoaako sinusta huuto tai kuiskaus"

Teoksen ensimmäisessä runossa Melender liittää kokemuksensa rikinkatkuisesta yhteiskunnasta Celanin runouteen: koulun käytäville valutetaan "väkivallan mustaa maitoa". Musta maito on lainaus Celanilta.

Celan etsi kielen avaamaa yhteisöllisyyttä, jonka perusta olisi hiljaisuudessa: tuskasta ei voi suoraan puhua. Celanin runouden keskiössä ovat sinä ja kielessä oleminen.

Melenderin yhteiskuntakritiikki on vaiteliaan ehdotonta, uhriksi asettuminen ei ole aina kaukana. Melender ei välitä toivoa parempaa, sillä " - - Palaaminen/on enemmän tahtomista kuin haluamista./Samoin jääminen." Hän on kestävä, mutta ei ohjelmallinen. Hän ei ehkä usko omaan valtaansa. Eikö kirjoittajalla ole juuri niin paljon valtaa kuin hän ottaa?

Melender ei luo yhteisöllisyyttä, vaan kommentoi sen rappeutumista. Metallisiivet selässä

-teoksessa hiljaisuus tulee esiin lähinnä luontokuvauksessa.

Tyypillisesti proosamuodon suhde hiljaisuuteen on kuvaava, ei synnyttävä. Ehkä se johtuu syy-seuraus-suhteen korostumisesta proosaa kirjoittaessa. Hiljaisuus rikkoo kronologiaa.

JONIMATTI JOUTSIJÄRVI

• Tommi Melender: Metallisiivet selässä . WSOY 2004.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.