Marta Hirn: Oolannin sota

Tänä vuonna on kulunut tasan 150 vuotta siitä, kun itämainen sota (1853-1856) tuli "Suomemme" rannoille. Vastakkain olivat Venäjä ja Turkki. Turkin apureina olivat Ranska, Englanti ja jonkin aikaa myös Sardinia. Kysymyksessä oli yleiseurooppalainen sota, jota seurattiin suurella mielenkiinnolla kaikkialla Euroopassa.

Sota oli totista totta Suomessakin, kun yhdistynyt englantilais-ranskalainen laivasto tunkeutui Itämerelle. Se pyrki tietysti estämään Pietarin meriliikenteen, mutta itse kaupunkia sota ei vahingoittanut.

Turkukin tähtäimessä

Suomessa sota aiheutti varsinkin Pohjanlahden kaupungeissa tuhoja, mutta suurempaa hätää ei täällä ollut. Turkuunkin tehtiin hyökkäyksen valmisteluita, mutta suurin osa näistä oli jonkinlaisia tiedusteluretkiä.

Mielenkiintoista on se, että näistä retkistä on säilynyt monta aikalaiskuvaa. Se oli ajan mediatapahtuma, josta kerrottiin Euroopan sanoma- ja aikakauslehdissä. Kun artikkeleihin tarvittiin kuvia, lähetettiin suuri joukko piirtäjiä matkaan. Kameraa ei vielä tunnettu.

Suuri operaatio sodassa oli Bomarsundin valloitus. Vihollisen tarkoitus oli hävittää linnoitus. Piiritys onnistui, koska varusväen moraali petti. Piirittäjien määrä oli huomattavasti puolustajia suurempi. Kun linnoitus räjäytettiin ja antautui, suuri joukko varusväkeä - myös suomalaisia - joutui vangeiksi ja kuljetettiin Englantiin.

Vanha kirja kiinnostaa

Kansallismuseon kuvakokoelman hoitaja Marta Hirn (1903-1995) julkaisi tämän kirjan jo vuonna 1956. Hän oli luonut erittäin hyvät suhteet ympäri Euroopan erilaisiin arkistoihin, museoihin ja tutkijoihin.

Voi vain arvella kuinka suuri työ Marta Hirnillä on ollut kirjan kokoamisessa. Kopiokoneita ei ollut, ja muutenkin kuvien tekninen välittäminen oli hankalaa. Puoli vuosisataa sitten tämä kirja oli varmasti kustannuksiltaan sangen suuri, koska kuvalaatoilla oli kova hinta.

Kirja on tietysti jo ajat sitten loppunut kustantajan varastoista. Sitä on harvoin nähty myöskään antikvariaattien hyllyillä. Uutta painosta monet tervehtivätkin ilolla.

Kuvien arvo on suuri

Hirnin kirjassa on vain 145 sivua, mutta kuvia on 255. Kuvien historiallinen arvo on suuri. Teoksessa on kuvauksia historiallisista tapahtumista, tuokiokuvia sodan kauhuista ja monia kuvia sotilaista. Pelkästään pukuhistoriallisena lähteenä Marta Hirnin kirja on merkittävä.

Turkulaisesta näkökulmasta mielenkiintoisia ovat ne kuvat, jotka sivuavat kaupunkia.

Turussa suoritettiin hälytys mm. elokuun 22. päivänä 1854. Siitä on säilynyt Fredrik Ahlstedtin akvarelli, joka on tiettävästi säilynyt yksityisessä omistuksessa.

Turun taidemuseossa on myös R. W. Ekmanin öljymaalaus tapahtumasta, jossa kaupunginkomendantti Carl von Dorschau katselee englantilaisten Turun seudulle tekemää laivaston tiedusteluretkeä. Sekin on tämän kirjan kuvitusta. Valitettavasti Hirn joutui tyytymään mustavalkoisiin kuviin kirjaa tehdessään.

RISTO LAINE

• Marta Hirn: Oolannin sota 1854-1855 . Suomentanut Asser Jokinen. WSOY 2004.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.