TS Kirja

Jennifer Vanderbes: Pääsiäissaari

Amerikkalaisen esikoiskirjailija Jennifer Vanderbesin Pääsiäissaari on viehättävä lukuromaani. Se on taitavasti rakennettu, viisaasti kantaaottava, romanttinen ja jännittävä, kuin tehty luettavaksi yhdellä kertaa rauhallisessa ilmapiirissä.

Romaani seuraa kahden eri aikakauden naisen matkaa kaukaiselle Tyynenmeren Pääsiäissaarelle.

Naisten matkojen välillä on 60 vuotta, mutta samanlaiset asetelmat vallitsevat. Pääsiäissaari on terra incognita, mutta niin naisetkin ovat itselleen tuntemattomia ennen matkaa.

Naisnäkökulmainen pohjavire

Elsa Pendelton, aiemmin kotiopettajatar ja nyttemmin englantilaisen antropologin vaimo saa saarella vihdoinkin mahdollisuuden tutkia, saada tietoa ja oppia uutta maailmasta ja itsestään. Kotimaassa, 1910-luvun Englannissa se ei sopinut naisen asemaan.

Amerikkalainen kasvitieteen tohtori Greer Farraday on radikaalilla naisten vapautuksen vuosikymmenellä eli 1960-luvulla ollut saman alan professoriaviomiehensä tutkimusapulainen ja jopa tiedeyhteisön väärin kohtelema. Pääsiäissaarella hänkin saa tehdä vihdoin tieteellistä tutkimusta omilla ehdoillaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä naisnäkökulmainen pohjavire on läsnä kaikissa romaanin tapahtumissa, myös sen mysteereissä ja rakkausasioissa. Romaani tyydyttää niin romantiikkaa kuin ajatuksia kaipaavia lukijoita.

Faktan ja fiktion kiehtova sekoitus

Teos myös sekoittaa faktaa ja fiktiota kiehtovasti. Esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan aikaisen Saksan armeijan vara-amiraali von Speen saattueen poikkeama Pääsiäissaarille ennen Falklandin taistelua saa kirjassa fiktiivisen mutta ihastuttavan selityksen. Myös kuivalta kuulostava kukkivien kasvien siitepölyn tutkiminen alkaa kirjan luettua vaikuttaa mitä suurimmalta seikkailulta.

Molempien naisten oleskeluun Pääsiäissaarella mahtuu mysteerejä, suuria tunteita ja seikkailullisia tapahtumia.

Juonellisten käänteitten lisäksi on yhtä tärkeää avata naishahmojen sisäistä maailmaa. Vanderbes tekee kaiken taitavasti ja mukaansatempaavasti.

Ja vaikka konkreettinenkin yhteys naisten välille löytyy, jää teokseen tilaa salaperäisyydelle, Pääsiäissaaren kaltaiselle tuntemattomalle maaperälle.

KAISA KURIKKA

• Jennifer Vanderbes: Pääsiäissaari . Suom. Annika Eräpuro. Otava 2004.