Reijo Mäen Huhtikuun tytöt

Reijo Mäki on mahtanut ihmetellä hyvää vainuaan, kun Bodom-järven murhat ilmestyivät keväällä uudelleen otsikoihin ja aktiivisen tutkinnan alle. Samaan aikaan hänellä on ollut valmiina käsikirjoitus uusimpaan dekkariinsa Huhtikuun tytöt, jonka kertomaa tarinaa takakansiteksti luonnehtii seuraavasti: "Tapaus on noussut Kyllikki Saaren ja Bodom-järven veroiseksi mysteeriksi..."

Kyse on kolmen tytön katoamisesta Turussa huhtikuussa 1983. Jussi Vares on saanut tehtäväkseen penkoa tapahtumia uudelleen - ja mitäpä muuta varten kuin lehtijuttua.

Siinä missä poliisi aikanaan epäonnistui, Vares onnistuu. Ratkaisu tipahtaa syliin sattuman kautta, juonen kannalta uskottavan onnenkantamoisen seurauksena.

Sitä ennen matkassa on ollut monta mutkaa, jotka ovat heitelleet Varesta aina kuoleman porteille asti. Tarinassa on tuttuun tyyliin sivujuonteita, mutta onneksi kompaktissa ja pääjuonta tukevassa muodossa.

Huhtikuun tytöt on ryhdikkäämpi kuin viimevuotinen Black Jack. Turha lörpöttely on jäänyt vähemmälle ja puujalkavitsiviidakkoa on karsittu. Tai sitten vitsit ovat vaan parempia.

Tekstiä on toki edelleen yli 350 sivua, mutta paketti on ytimekäs eikä rönsyile levottomasti. Ei teksti kuitenkaan niin putsattua ole, etteikö siitä Mäen tyyliä tunnistaisi. Kirjallinen kuivakkuus on Huhtikuun tytöistä kaukana.

Perusasiat ovat tietysti paikallaan. Kapakoissa istutaan, krapulasta ja naisten puutteesta sekä niiden läsnäolosta kärsitään. Huomionarvoista on, että Vares on muuttanut uuteen asuntoon ja samassa rytäkässä tullut harmaan kollikissan isännäksi.

Jos hoidokin pitäminen viittaa Vareksen vanhenemiseen ja hoivavietin kasvuun, niin kollin nimeäminen kertoo, ettei Mäki ole yleistä ärsytyskynnystä halunnut tarpeettomasti alentaa. Vares ristii kissansa Jeesukseksi, mistä lohkeaa kirjan mittaan muutama huuli ja pari koomista kohtausta.

Mäki on kuluvana kesänä ajankohtainen muutenkin kuin jokavuotisen uuden kirjansa tähden. Heinäkuussa saa ensi-iltansa Mäen romaaniin Keltainen leski perustuva Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva Vares . Pääosassa yksityisetsivä Jussi Vareksena nähdään Juha Veijonen.

KIMMO RANTANEN

Reijo Mäki: Huhtikuun tytöt . Otava 2004.