Eoin Colfer: Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi

Irlantilainen Eoin Colfer saa varmasti kiittää Harry Pottereita mielenkiinnon herättämisestä fantasiakirjallisuutta kohtaan, mutta muutoin Colferin toimintajännitystä keijujen ja puolirikollisten ihmisten toimesta tarjoavat nuortenkirjat pärjäävät omillaan vallan mainiosti.

Uusin suomennos, Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi , jatkaa samoilla linjoilla kuin kaksi aiempaakin irlantilaisen rikollissuvun lapsinerosta kertovaa kirjaa. Tällä kertaa Artemis on vain vuoden vanhempi, 13-vuotias, mutta viisaammaksi hänen on enää vaikea tulla.

Saman johtopäätöksen joutuu tekemään maanalaisen keijukansan väki jo kolmannen kerran HAL-keijupoliisijärjestön napattua maan päältä saviväelle liian nerokkaan vakoilusignaalin. Artemista epäillään heti ja komisario Holly Short lähetetään vanhan vihollisensa perään. Rikkauksia tavoitteleva poika joutuukin ensimmäistä kertaa elämässään ajattelemaan tarkemmin tekonsa seurauksia, kun upporikas amerikkalainen gangsteri Jon Spiro varastaa keijutekniikan avulla rakennetun tietokonekuution, joka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet niin hyvään kuin pahaankin.

Uskomattoman älykkään ja itsevarmuutta puhkuvan Artemis Fowlin kasvu tapahtuu Ikuisuuskoodissa henkisellä tasolla. Kuolemasta keijuvoimalla pelastetun isän muuttuminen rosvosta humanistiksi vitsiniekaksi hämmentää ja suututtaakin. Entisten elämänarvojen romuttaminen ei ole helppo juttu isäänsä sokeasti arvostavalle pojalle, vaikka lukijat huomaavatkin uuden, pehmeämmän Artemiksen olevan paljon mukavampi poika niin itsensä kuin muidenkin mielestä.

Kirjassa onkin teemana ystävyys ja inhimillisyys, yleisen humanismin ydin. Ja koska päähenkilöinä touhuaa varsinainen joukkio epäinhimillisiä otuksia sekä muutama itsensä kovettanut ihminen, piileekin Ikuisuuskoodin hienous tällä kertaa heidän muuttumisessaan suurisydämisiksi sankareiksi.

MARI VIERTOLA

• Eoin Colfer: Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi . Suomentanut Jaakko Kankaanpää. WSOY 2003.