Raija Siekkinen: Kalliisti ostetut päivät

- Voisitko sinä kertoa minulle millainen ihminen on, kysyy fauni Raija Siekkisen lastenkirjassa Utelias fauni (1988).

- Sitä minä yritän saada itsekin selville, vastaa ihminen.

Raija Siekkinen aloitti novellikokoelmalla Talven tulo (1978). Kalliisti ostetut päivät on hänen kahdeksas novellikokoelmansa, jossa kertautuvat edellisten kokoelmien ja romaanien aiheet. Nytkin kerronta liikkuu arkisella kokemustasolla, jokapäiväisten tapahtumien ja sattumusten piirissä, mutta pinnan alla väreilevät elämän suuret kysymykset.

Uteliaassa faunissa ihmisen tekee vähän väliä mieli sanoa KUMMALLISTA. Novelleissa lapsenomaisen avoin ihmettely sekoittuu elämään väsyneen aikuisen ahdistukseen. Henkilöt eivät ihmettele ääneen, he kantavat mukanaan ahdistuksen rinnakkaismaailmaa, joka ei purkaudu sanoiksi.

Matkalla itseen

Siekkinen on väsymätön ihmismielen ja muistoista ja unista kumpuavien tuntojen tarkkailija. Hän ottaa ympäröivän luonnon, puutarhat puineen ja kasveineen, rakennukset, talot, kodit, veden, taivaan väreineen osaksi ihmismielen suurta draamaa. Ihmiset matkustavat, ovat tien päällä tai lentokoneissa, tutkivat karttoja kuin mielen maisemaa, kaipaavat pois jostakin ja takaisin jonnekin, ovat koko ajan matkalla omaan itseensä.

Ihmisten välillä on etäisyys, vain rakastettu pääsee lähelle. Monet novelleista ovatkin parisuhteen kuvauksia, ainakin muistoissa. Ihmisten välinen etäisyys tuntuu symboloituvan puhelimeen. Viestit, uutiset, yhteydenotot tapahtuvat usein puhelimen kautta, ei kasvotusten ja koskettaen.

Novellien päähenkilö on aina nainen, ahdistunut, hauras, varautunut, yksinäinen, menetyksen tai moniakin kokenut, muutosvaihetta elävä. Henkilöiden teot saattavat tuntua yllätyksiltä, mutta ne kumpuavat rehellisyydestä itseä ja omia tuntoja kohtaan. Itsepetoksella ja arkuudella on lopulta aina purkautumistie.

Siekkisen henkilöt eivät tunne kompromisseja, heidän toiminnallaan ja tunteillaan on selvä alku ja loppu. Hänen henkilönsä löytävät ratkaisun. Jokin mikä on haitannut elämää, ollut mielessä tiedostettuna tai tiedostamattomana kipupisteenä ratkeaa ja elämä saa uuden suunnan. "- milloin se oli uponnut alitajuntaan kuin siemen maahan ja siellä alkanut hänen tietämättään kasvaa ja vasta pitkän ajan kuluttua noussut pintaan?" (Hänen elämänsä parhaat vuodet).

Elämä lajitellaan kuin vanhat vaatteet, poisheitettäviin ja säilytettäviin asioihin.

Huumorin säikeitä

Siekkisellä on mestarillinen tapa sisällyttää sinänsä yksinkertaisiin toteamuksiin merkityksiä, jotka vievät syvälle arjen taakse. Vivahteikas kieli kantaa tarinaa eteenpäin helpon tuntuisesti. Eikä kaikki ole niin kuolemanvakavaa kuitenkaan, kerronnassa risteilee hienon hienoja huumorin säikeitä.

"Ensin minä rakastuin pönttöuuniin, sitten vasta sinuun, sanoi mies, joka muutti asumaan hänen luokseen: ja hänen mielestään järjestys oli ihan oikea." (Talo joka oli).

Absurdi huumori muhii pinnan alla. Siekkinen ei helposti päästä sitä pulpahtamaan esiin, vaikka hän on selvästi tietoinen arkisen elämän komiikasta. Joskus koko asetelma perustuu järjettömään väärinkäsitykseen (Vene). Siekkinen hallitsee ironian.

Maailma on muuttunut. "Kenties koneessa on kaappari tai pommi", ajattelee matkustaja. Keski-Euroopassa tulvii, on myrskyjä, savusumua, mutavyöryjä, pakokaasuja, on sotia ja räjähdyksiä. Muisti kantaa mieleen "hyvän odotuksen aamuja", mutta lähes kaiken voi muistaa väärinkin.

Unet sekoittavat mielen häilyvillä kuvillaan. Maailma oli ehkä ennen turvallisempi. Oma henkilöhistoria joko oikein tai väärin muistettuna saattoi olla onnellisempi. Kun turvattomuuden ja yksinäisyyden tunne pääsee valloilleen, se voi laajeta kosmisiin mittasuhteisiin.

"Hän istui vuoteessa kirja sylissään. Maapallon pyörimisliike tuntui taas, ja sen kulku radallaan, ulkona puut taipuivat tuulen alla, hän piti kaksin käsin vuoteen laidoista kiinni, sulki silmänsä, ja näki, miten mustassa avaruudessa maapallo kulki sinisenä, vää-jää-mättä, etäisten tähtien ympäröimänä ikuista rataansa." (Hänen elämänsä parhaat vuodet).

MERJA MARJAMÄKI

Raija Siekkinen: Kalliisti ostetut päivät, novelleja. Otava 2003.

Raija Siekkinen
Raija Siekkinen