Tamara T: Ciona

Tamaran T:n romaani Ciona. Elinkiertoelin lähtee liikkeelle pornahtavana kertomuksena. Sittemmin se muuttuu psykologisgeneettiseksi minätarinaksi ja jopa biologian alan tietokirjaksi.

Romaanin nimi viittaa merituppilajiin ja erityisesti Ciona intestinalikseen, ihmisten kaukaiseen sukulaiseen.

Minäkertojana toimii nimettömänä pysyvä geenitutkijanainen, jonka tutkimuskohteena on suolimerituppi. Ajoittain hän kertoo kolmannessa persoonassa Gabriellesta, siitä toisesta naisesta.

Alussa joutuu miettimään, keitä kertoja ja salaperäiseltä vaikuttava Gabrielle oikein ovatkaan. Mikä on heidän suhteensa? Kunnes tajuaa kyseessä olevan monipersoonaisuusilmiö: kaksi naista yhdessä ruumiissa.

Romaani on taitavasti rakennettu kerroksittaiseksi laatikostoksi. Kun selvittää yhden kerroksen, löytyy alta toinen, joka muuttaa aiemman kerroksen merkityksiä. Romaani kiehtoo niin kieleltään kuin konseptiltaan.

Tamara on mies

Teos ilmestyi Ruotsissa vuoden 2002 alussa, ja silloin siellä alettiin etsiä ihmistä pseudonyymin taakse. Kirjan lehdistötiedotteessa selitettiin salanimistä tekijyyttä halulla antaa tekstin puhua puolestaan. Useimmat lukivat teoksen naiskirjoitukseksi ja lehdissä arvailtiin eri naistekijöitä Tamaraksi Tamaran paikalle.

Kuin meikäläistä Pirkko Saisio-Eva Wein-Jukka Larsson -jupakkaa mukaillen tekijä paljastui ruotsalaisten Finlandian eli August-palkinnon gaalassa. Niin suurta närkästystä kuin minkä Saisio sai aikaan, ei Ruotsissa syntynyt. Syy löytynee kirjailijan sukupuolesta tai ruotsalaisten kirjallisuusihmisten paremmasta itsetunnosta ja huumorintajusta.

Tamara T on siis Torkel Wächter, entinen SAS-lentoyhtiön lentäjä ja nykyinen Espanjassa asuva kokopäiväinen kirjailija ja lastensa isä.

Esikoisromaani Samson (1997) ilmestyi omalla nimellä ja Ciona on suunnitellun trilogian toinen osa.

Tamara-nimi viittaa Mooseksen kirjan Taamariin, jonka ei sallittu tulla raskaaksi. Omaehtoisen toiminnan ansiosta Taamar lopulta synnytti miehensä isälle kaksoset. Tällä raamatullisella ja feminiinisellä salanimellä tekijä lienee halunnut purkaa ajatusta kirjailijan ja teoksen samastamisesta.

Ruotsinkielisen teoksen alaotsikko "självbiologi" on viittaus autobiografiaan, mikä, harmillista kyllä, ei välity suomenkielisessä otsikossa. Romaani nimittäin toisaalta leikkii omaelämäkerrallisuuden ajatuksella tekemällä siitäkin keinotekoista ja toisaalta teos tekee uudenlaista kirjallisuuden lajimäärettä. Kertoohan teos minähenkilön (oma)elämäntarinaa biologisin määrein.

Geenit
vai kulttuuri

Romaanin molemmat naiset ovat rakastuneet samaan mieheen. Rakkaustarina kuitenkin näyttäytyy hyvin erilaiselta naisesta riippuen. Gabrielle ripustautuu mieheen, geenitutkija jättäytyy hienotunteisesti sivuun.

Naiset ovat muutoinkin hyvin erilaisia. Gabrielle on miesten iskijä, jolle on tehty useita abortteja. Geenitutkija puolestaan on päättänyt olla Samatta lapsia. Hän pelkää siirtävänsä äidin perintönä bipolaarisen mielialahäiriön eteen päin.

Romaani laajenee erittäin monialaiseksi verkostoksi ja se käsittelee monimutkaisia asioita aina meritupeista psykiatriaan, lapsuudenmuistoista rakastamiseen. Pohdinta- ja lukemiskertoja saa teoksen myötä useita.

Naiseuden käsittely on yksi näistä avautuvista verkoista. Toisin kuin nykyisin pyritään ajattelemaan, teos palauttaa naiseuden biologiaan, tarkemmin geeneihin, eikä kulttuurin tuotteeksi. Tätä pohditaan sekä monipersoonaisuuden että äidiksi tulemisen kautta.

Toisaalta romaani painottaa naisen mahdollisuutta tehdä valintoja. Onhan Gabrielle valinnut raskaudenkeskeytyksen ja geenitutkija ei-raskauden. Masentavampaa valintamahdollisuuden kannalta on kuitenkin se, että molemmat naiset ovat biologian uhreja.

Romaani myös sekoittelee maskuliinisuuden ja feminiinisyyden määreitä. Samassa naisruumissa ovat molemmat puolet, mutta, traagista kyllä, erillisinä persoonallisuuksina.

KAISA KURIKKA

Tamara T: Ciona. Elinkiertoelin. Suom. Jaana Nikula. Johnny Kniga 2003.

Tamara T:n eli Torkel Wächterin Ciona-romaani laajenee erittäin monialaiseksi verkostoksi.
Tamara T:n eli Torkel Wächterin Ciona-romaani laajenee erittäin monialaiseksi verkostoksi.