M.A. Numminen: Rehtorin päiväkirja

Interaktiivinen kalenteri vuodelle 2004. Harvoin luettavana on kaunokirjallisuutta, joka määrittelee näin tarkasti kelpoisuusaikansa. M. A. Nummisen Rehtorin päiväkirja -teos sen kuitenkin tekee.

Kirjan ideana on yhdistää päivittäiset kalenteritiedot ja uutta nuoruutta elävän nelikymppisen rehtorin tarina. Kertomus etenee päivä kerrallaan vajaan sivun mittaisina tekstipätkinä. Interaktiivisuus syntyy siitä, että lukijalle on viivoitettu jokaisen tekstipätkän jälkeen kirjoitustila, johon hän voi tehdä omia päiväkirjamerkintöjään.

Poikkeuksen tekee lauantai 17. 7. 2004. On parasta, että tuona päivänä ei tapahdu mitään mainitsemisen arvoista. Nummisella itsellään on riittänyt juttua sivun alareunaan asti. Interaktiivinen tekstitila puuttuu.

Erikoisesta ideasta huolimatta Rehtorin päiväkirja toimii tarinana yllättävän hyvin. Numminen onnistuu luomaan toimivan keski-ikäisen, nuoruusvuosien tuntemusten perään haikailevan miehen maailman.

Elementit ovat sinällään tutut, kyllästyminen työhön, vapautta merkkaavat ravintolaillat ja ennen kaikkea rakastuminen itseään iältään puolta nuorempaan naiseen - tai itseasiassa kahteen. Lopputuloskin on ennakoitavissa.

Tarinaympyrä

Humoristina Numminen rakentaa tarinastaan ympyrän. Viimeisestä luvusta voi siirtyä takaisin alkuun ja jatkumo on täysin luonteva. Siinä on symboliikkaa riittämiin osoittamaan, että harvoin me otamme oppia menneistä.

Siltä osin Nummiselta ovat tarinankerronnan eväät loppuneet, että hän kierrättää rehtoriaan pitkin matkaa juomapaikasta toiseen kuin ravintolaopasta laatisi. Jokainen kapakka mainitaan vielä erikseen nimeltä. Alkoholia päivittäisillä reissuilla kuluu kuin täyspäiväjuopolla.

Kalenteriosuuksissa Numminen listaa nimipäiviä milloin suomalaisesta milloin ruotsalaisesta, saksalaisesta tai saamelaisesta kalenterista. Eipä hän unohda kissojen eikä lehmien nimipäiviäkään. Auringon ja kuun liikkeet Numminen myös ajoittain huomioi.

Kalenteriosuudet nivoutuvat tarinaan parhaimmillaan näppärästi. Toisaalta on hetkiä, jolloin nimien sinänsä kiinnostava etymologian selvittely tuntuu puhtaalta täytteeltä.

Rehtorin päiväkirja sopii hyvin Nummisen taiteelliseen linjaan. Hänelle on luontevaa liikkua marginaaleissa. Olkoonkin, että Numminen valtakunnan virallisena U-hahmona on paradoksaalisesti myös eräänlainen mainstream-mies.

KIMMO RANTANEN

M.A. Numminen: Rehtorin päiväkirja . Johnny Kniga 2003.

Rehtorin päiväkirjan kannen on suunnitellut Tex Hänninen.
Rehtorin päiväkirjan kannen on suunnitellut Tex Hänninen.