Mari Tammi: Hilda ja Tilda Salatun maassa

Neljäsluokkalaiset siskokset Hilda ja Tilda ovat ihan eri paria. Toinen on vaalea ja toinen tumma, toinen on suupaltti ja toinen hiljainen. Kun toinen tyhjentää tiskikoneen mielellään, ei toinen jaksa kääntää edes yöpaitaa oikein päin. Niinpä Hildalla on joka toinen päivä nurinkurisen yöpaidan päivä.

Mari Tammen esikoisromaani Hilda ja Tilda Salatun maassa kertoo vahvasta ystävyydestä ja kasvamisen vaikeudesta. Puistatusleikin avulla sisarukset päätyvät Salatun maahan, jossa tutustuvat lapselliseen Matti-prinssiin. Salatun maassa ei kaikki kuitenkaan ole kohdallaan. Missä ovat kaikki lapset ja miksi kuningattaren tallissa on kuusi samannimistä hevosta?

Arvoituksia ratkaistessaan Hilda ja Tilda päättävät kouluttaa kuninkaanpojan aikuiseksi. Isojen ihmisten koulun lukujärjestyksessä on kahvinjuontia, turhista asioista puhumista, totisuutta ja uutisten kuuntelemista. Pitkäihmiseksi ei kuitenkaan kasva hetkessä eikä ilman kasvukipuja.

Tammi on tavoittanut romaanissaan hyvin lapsen kielen ja mielikuvitusmaailman. Lapsilukijoita ei aliarvioida: Vaikka romaanissa on tyypittelyä, ei henkilöhahmoja esitetä liian mustavalkoisina. Rohkea voi pelätä pimeää, ja ujokin voi olla vahva. Vaikeita asioita lähestytään teoksessa lämmöllä, ja lukija voi luottaa siihen, että loppu on onnellinen.

Romaani uponnee parhaiten ala-asteikäisiin, mutta aikuisten hullutuksille naurava huumori ja sopivan jännittävä juoni purevat varmasti vanhempiinkin.

ANNE RUTANEN

Mari Tammi: Hilda ja Tilda Salatun maassa . Otava 2003.