Kirja-arvostelut

Takaisin Avaloniin

Voidaan sanoa, että 1980-luvulla amerikkalainen kirjailija Marion Zimmer Bradley muutti hiukan maailmaa kuningas Arthurin hoviin ja Avalonin saarelle sijoittuvalla romaanillaan Avalonin usvat. Ainakin hän tönäisi liikkeelle Suomessakin suurelle lukijakunnalle suunnatun feministisen kirjallisuuden vyöryn ja erityisesti kiinnostuksen historian tarustoihin naisten näkökannalta.

Kymmenisen vuotta sitten kirjoitettu mutta vastikään suomennettu Avalonin metsät on tavallaan esinäytös suosikkiromaanille. Sen tapahtumat sijoittuvat Brittein saarelle ajanlaskumme ensimmäiselle vuosisadalle, jolloin maan virallinen valta kuului roomalaisille paikallisten kiivaasta vastarinnasta huolimatta. Ikivanhaa uskoa roomalaisten jumalia ja kristittyjä vastaan yrittävät ylläpitää Metsälinnan druidipapit ja papittaret Devan kaupungin lähistöllä.

Päähenkilö Eilan, nuori brittityttö, ajautuu elämässään ylittämättömään ristiriitaan palvellessaan ylipapittarena omaa jumalatartaan ja rakastaessaan naisena Gaiusta, roomalaista upseeria. Ja kun Eilanin korvaan kuiskuttelevat vielä ohjeitaan jumalattaren valtaa janoavat druidipapit, joutuvat rauhan asiaa ajavat naiset kohtuuttoman lujille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Avalonin metsien näkökulma on pääasiassa Eilanin, joka vihkii lukijansa ikiaikaiseen tietoon ja suvaitsevaan maaäitiin. Melko pian vastapuoleksi ja riidankylväjiksi osoittautuvat kaikki miehet, eivät pelkästään roomalaiset valloittajat. Kiveen kaiverrettu tieto ei voi voittaa sydämen kirjoitusta, jota kantavat rinnassaan brittiläiset naiset, vakuuttaa kertoja ja antaa lopulta Gaiuksenkin tuhoutua omaan miehisyyteensä.

Se, mikä ennen oli tuoretta ja uutta, ei jaksa Avalonin metsissä kiinnostaa. Aika on ajanut Marion Zimmer Bradleyn tiukan, kiukkuisen feminismin ohitse. Juoni kyllä kulkee, mutta kaikki ei ole paikallaan historiallisista faktoista huolimatta: Eilan ja Gaius osaavat katsoa asioita liian ylhäältä ja uudenaikaisesti ollakseen uskottavia ympäristössään. Miesten viha naisia kohtaan ei kanna enää.

MARI VIERTOLA

Marion Zimmer Bradley: Avalonin metsät. Suomentanut Osmo Saarinen. Jalava 2003.