Elokuva-arvostelut

Matkalla maineeseen
onnistutaan ja petytään

Joy (Anna Maria Perez de Tagle, vas.), Kevin (Paul McGill), opiskelukavereitaan tallentava Neil (Paul Iacono) sekä Jenny (Kay Panabaker) ja Marco (Asher Book) ovat uutta Fame-polvea.
Joy (Anna Maria Perez de Tagle, vas.), Kevin (Paul McGill), opiskelukavereitaan tallentava Neil (Paul Iacono) sekä Jenny (Kay Panabaker) ja Marco (Asher Book) ovat uutta Fame-polvea.

• Fame. Ohjaaja Kevin Tancharoen. Julia 1 & Kinopalatsi 2. K7, 1 h 49 min.

Vuonna 1980 ensi-iltansa saanut Alan Parkerin ohjaama Fame seurasi esittäviin taiteisiin erikoistuneen newyorkilaisen koulun oppilaita, heidän haaveitaan tähteydestä ja pinnistelyään kohti mainetta ja kunniaa.

Sekä tunnussävelmästään Fame että musiikistaan kokonaisuudessaan Oscar-pystit pokannut yleisömagneetti poiki myös televisiosarjan, ja molempia on jälkiviisaasti ja tietysti myös ansaitusti tituleerattu 1980-luvun alun nuorison kollektiivisiksi sukupolvikokemuksiksi.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin tehty uusversio kasarihitistä kertoo periaatteessa aivan samaa tarinaa kuin käsikirjoituksensa pohjana ollut alkuperäinen Fame, jos toki elokuvan henkilögalleria sekä musiikki ja tanssit onkin päivitetty tähän päivään ja uudelle katsojapolvelle sopiviksi.

Elokuvahistorian kirjoihin hengettömällä ja turhanpäiväiseltä tuntuvalla nyky-Famella ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia jäädä elämään esikuvansa tavoin. Elokuvaohjaajana kokematon, aiemmin esimerkiksi Britney Spearsin esityksiä työstänyt Kevin Tancharoen ei saa tarinaa ja sen hahmoja laisinkaan lentoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Latteasta rytmityksestä kärsivä elokuva rakentuu episodeista, joissa käydään tasapaksusti läpi pääsykoejaksosta alkaen kaikki neljä taidelukion vuotta. Aluksi esitellään joukko keskushenkilöitä, jotka ovat tyyppeinä kovin tasapäisiä ja lukuisista nuoriso- ja kouluelokuvista tuttuine kaavamaisine ongelmineen, iloineen ja suruineen lähinnä yhdentekeviä.

Ensimmäisen vuoden aikana tarinan henkilöt hakevat paikkaansa ryhmässä, toisen ja kolmannen vuoden episodeissa aletaan erikoistua, oppia ja löytää omat vahvuudet – tai myös heikkoudet. Neljännen vuoden jakso tähtää loppuhuipennukseksi tarkoitettuun valmistuvien luokkien päätösesitykseen, josta on huipennus tosiasiassa varsin kaukana: niin puisevalta näyttävän ja kuulostavan show’n elokuva katsojilleen esittää.

Uudenkin Famen ansioksi on kuitenkin rehellisyyden nimissä luettava se, että elokuva voittaa mennen tullen Disneyn tuottamat varhaisnuorille suunnatut High School Musical -sarjan laskelmoidun ylisöpöt kiiltokuvahömpät. Kurinalaisen harjoittelun puolesta liputtava nuorisoelokuva antaa ripauksen verran uskottavampaa ja todenmakuisempaa kuvaa taiteilijaelämän ankaruudesta ja tähteyden kääntöpuolista.

Qi Liang näyttelee Kekexilin alueen miestä, joka taistelee salametsästystä vastaan.
Qi Liang näyttelee Kekexilin alueen miestä, joka taistelee salametsästystä vastaan.