Elokuva-arvostelut

Törkyturpanalle tahtoo kansalaisoikeudet

Herttaiseksi mielletty lapsuuden pehmolelu Ted on yhä rivo suustaan, muttei enää yllätä.
Herttaiseksi mielletty lapsuuden pehmolelu Ted on yhä rivo suustaan, muttei enää yllätä.

Ted 2. Ohjaaja Seth MacFarlane. Kinopalatsi 1 & 6. K16, 1 h 56 min.

Tv-piirretyistä Family Guy ja American Dad! tunnetun Seth MacFarlanen esikoiselokuva Ted (2012) oli karnevalistinen kasvukomedia vetelehtivästä aikamiespojasta ja hänen teddykarhustaan. Mark Wahlbergin näyttelemältä ihmispäähenkilöltä show’n varasti rietasteleva ja pilveä pössyttelevä digitaalinen nallekarhu. Jatko-osa Ted 2 ei yllä onnistuneen ykkösosan tasolle.

Törkyturpanallen (äänenä ohjaaja MacFarlane) ja kamunsa Johnin (Wahlberg) uudet sekoilut jatkuvat entiseen malliin. Meno on roisia ja vitsit epäkorrekteja kuten viimeksikin, mutta uutuuden viehätys jatko-osasta uupuu. Herttaiseksi mielletty lapsuuden pehmolelu, joka sattuukin rivoilemaan, ei enää yllätä. Kestoa on liikaa, pitkästyttävältä tyhjäkäynniltä ei vältytä.

Ted avioituu tyttiksensä Tami-Lynnin (Jessica Barth) kanssa. Pariskunnan suunnitelmat perheenlisäyksestä menevät kuitenkin mönkään. Ensin poikien spermanluovutusreissu hedelmöitysklinikalla päättyy tahmaiseen katastrofiin. Sitten adoptioviranomaiset huomaavat, ettei pehmolelu ole oikeustoimikelpoinen henkilö. Teddykarhu tahtoo yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi, ja Tedin kansalaisoikeustaisteluun saadaan avuksi topak-
ka asianajaja (Amanda Seyfried).

”Meno on roisia kuten viimeksikin, mutta uutuuden viehätys jatko-osasta uupuu.”
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Älyvapaa juoni mahdollistaa sen, että elokuvassa päästään leikittelemään eri lajityypeillä oikeussalidraamasta buddy-elokuvaan ja romanttisesta komediasta häröileviin musikaalikohtauksiin. Sillisalaatti on tietenkin täynnään viittauksia muihin elokuviin ja ajankohtaisiin tapahtumiin. Hollywood-tähtiä vilahtaa pienissä sivuosissa. Välillä vitsit ja tilanteet toimivat, mutta turhan usein komedian huumori tuntuu vanhan toistolta, tunkkaiselta ja rautalangasta väännetyltä.