Renttu ja romantikko nokkapokkasilla

Tuottaja Abby (Katherine Heigl) saa työkaverikseen sietämättömän tv-kasvon Miken (Gerard Butler).
Tuottaja Abby (Katherine Heigl) saa työkaverikseen sietämättömän tv-kasvon Miken (Gerard Butler).


• The Ugly Truth. Ohjaaja Robert Luketic. Kinopalatsi 2. K11, 1 h 37 min.

The Ugly Truth on romanttinen komedia, jossa parinmuodostusta seurataan – ties monettako kertaa – mediaseksikkäässä mediamaailmassa. Sankaritar (Katherine Heigl) on television ajankohtaislähetyksen tuottaja, joka ei kiireisenä uranaisena ole juuri ehtinyt tutustua heilastelun saloihin, vaikka unelmiensa prinssin löytymisestä haaveileekin. Kun tv-aseman pomo palkkaa hävyttömän show-miehen (Gerard Butler) naisen ohjelman tähdeksi, sukupuolten sota on valmis puhkeamaan.

Elokuvan rääväsuinen renttusankari ärsyttää kotikaupunkinsa naisia julistamalla karuja totuuksia miesten ja naisten eroista: mies haluaa naida, nainen tahtoo naimisiin. Katsomon puolelta katsottuna ärsyttävän karu totuus on kuitenkin se, että äärimmäisen harvoin romanttiset komediat kykenevät yllättämään tai juuri lainkaan toisistaan erottumaan.

Myös The Ugly Truth on loppuratkaisultaan arvattava ja asetelmiltaan moneen kertaan kaluttu pariutumishupsuttelu, jonka taustalla kummittelee umpikonservatiivinen ajatus miehestä naisen päänä ja kaikkitietävänä opettajana. Piristävää sinänsä on kuitenkin se, että elokuva käy konventionaaliseen tarinaansa käsiksi himpun verran estottomammalla otteella kuin lajityypin siirappisimmat häähattarat.

Suorapuheinen sanailu seksistä osuu hetkittäin hyvin maaliinsa. Toisaalta elokuva myös sortuu toistuvasti kiusallisiin ylilyönteihin, itsetarkoitukselliselta maistuvaan ja teennäiseltä tuntuvaan ronskiuteen, jolla ei lopulta ole mitään merkitystä.

Nokkelimmat ja nasevimmat screwball-komediat ovat valovuosien päässä tästä tusinakomediasta, jonka ongelmana on myös kovin pliisu naispääosan esittäjä. Sievän mutta mitäänsanomattoman Heiglin jättääkin jalkoihinsa rähjä-äijästä kelvosti käyvä Butler, joka sopii osaansa härskipuheisena sankarina oikein hyvin.

PÄIVI VALOTIE