Kulttuuri

Mitä kuuluu Talvivaara, I’m sorry…

Kuvakaappaus Talvivaaran miehet -dokkarista. Kuva: B-Plan/Bufo
Kuvakaappaus Talvivaaran miehet -dokkarista. Kuva: B-Plan/Bufo

Talvivaaran miehet. Ohjaaja Markku Heikkinen. 1 h 15 min. S.

Sotkamossa sijaitseva Talvivaaran kaivos on ollut otsikoissa lähes jatkuvasti siitä lähtien, kun aloitti toimintansa vuonna 2008. Uutisointi on harvoin ollut positiivista. Lööpeissä ja yleisönosastokirjoituksissa nikkelikaivos on noussut suomalaisen luonnonsaastuttamisen symboliksi.

Markku Heikkisen ohjaama dokumentti ei sinänsä ota kantaa Talvivaaran huonouteen tai hyvyyteen. Elokuvan pääosassa ovat kaivoksessa työskentelevät miehet, perusduunarit, joiden tehtävänä on pyörittää koko tuotantolaitosta.

Mutta miten paljon he ovat vastuussa kaivosyhtiön johdon tekemistä laiminlyönneistä. Pitäisikö heidän pyydellä anteeksi työnantajansa puolesta? Ainakin miehet saavat osakseen suuren yleisön vihan ja sättimisen.

”Miksi te valehtelette? Eikö teitä edes hävetä?”, ovat kysymyksiä, joita työntekijöille alinomaa esitetään. Heidän lapsia kiusataan koulussa. Ja kaiken tämän keskellä miesten pitäisi säilyttää ammattitaitonsa ja motivaationsa jatkaa tehtäviään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pekka Perä tai kaivoksen muut isokenkäiset esiintyvät dokumentissa vain mainintoina tai vilaukselta. Ratkaisu on toimiva, mutta ei onnistu pelastamaan koko elokuvaa. Talvivaaran miehiin olisi kaivannut jotakuta selkeämpää päähenkilöä. Nyt dokumentin henkilöt ja heidän kokemuksensa on koottu fragmentaarisesti sieltä täältä. Toistoa tulee toiston perään.

Visuaalisesti Talvivaaran miehet on vahva, paljon elokuvallisempi kuin teatterilevityksen saavat kotimaiset dokumentit yleensä. Kaivoksen utuisilta tuotantokentiltä tallennetut, lähes mystiikkaa uhkuvat kuvat eivät kuitenkaan riitä.

Sisällöllisesti elokuva ei kanna loppuun asti. Elokuva saa ensi-iltansa Turussa myöhemmin keväällä.