Brittiläinen betoniyö

Ivan Lockella (Tom Hardy) on koko elämä pelissä.
Ivan Lockella (Tom Hardy) on koko elämä pelissä.

Locke. Ohjaaja Stephen Knight. Kinopalatsi 7 & 9. S, 1 h 25 min.

Steven Knight on brittiläinen käsikirjoittaja, joka tunnetaan tiukan henkilövetoisista draamoista (Dirty Pretty Things, Eastern Promises). Viime aikoina hän on alkanut myös ohjata omia käsikirjoituksiaan. Locke on hänen toinen yrityksensä tällä saralla.

Elokuva kertoo Tom Hardyn esittämästä Ivan Lockesta, joka on Britannian kenties pätevin rakennustyömaapäällikkö. Miehellä on vastuullaan historiallisen suuri betoninvaluprojekti, joka ei missään nimessä saa epäonnistua. Hän jättää kuitenkin yllättäen hommat kesken ja lähtee ajamaan viereiseen kaupunkiin hoitamaan tärkeää asiaa. Matka vaarantaa koko hänen tulevaisuutensa.

juonesta ei kannata kertoa, sillä elokuva perustuu taitavan yksinkertaisesti punottuun rakenteeseen, jossa elementit paljastuvat hitaasti yksi toisensa jälkeen. Ilmiasu on mahdollisimman pelkistetty. Kerronta lepää paljolti hienosti hahmotellun päähenkilön varassa.

Locke on hyvin kirjoitettua, hyvin ohjattua ja hyvin näyteltyä draamaa. Elokuvassa ei oikeastaan ole kuin yksi suuri vika. Syy miksi päähenkilö lähtee yksinäiselle odysseialleen juuri sillä hetkellä, vaikuttaa hieman keinotekoiselta. Locke on liian käytännöllinen mies tehdäkseen niin irrationaalista ratkaisua. Hän olisi aivan hyvin voinut lähteä matkalle valuprojektin jälkeenkin.

HENRI WALTTER REHNSTRÖM