Elokuva-arvostelut

Konekytän
uusi tuleminen

Tohtori Nortonin (Gary Oldman) taitavat kädet tekevät Alex Murphystä (Joel Kinnaman) voittamattoman kyborgin.
Tohtori Nortonin (Gary Oldman) taitavat kädet tekevät Alex Murphystä (Joel Kinnaman) voittamattoman kyborgin.

Robocop. Ohjaaja José Pahilha. K12, 1 h 58 min. Kinopalatsi 1 & 7.


Paul Verhoevenin RoboCop (1987) oli niin leimallisesti oman aikansa tuote, että sen tekeminen onnistuneesti uudestaan on ollut iso haaste. Brasilialaisohjaaja José Padilha on kuitenkin saanut aikaiseksi suhteellisen toimivan uusintaversion, josta on aistittavissa aito nostalgia kyberpunkhehkuista kasaria kohtaan.

Pääosassa on oikeamielinen poliisi Alex Murphy (Joel Kinnaman), joka joutuu rikollisten autopommin uhriksi. Robottipoliiseja tehtailevan jättiyrityksen laboratoriossa hänen jäljelle jääneet ruumiinosat yhdistetään huipputeknologiaa edustavaan mekaaniseen vartaloon. Syntyy tulevaisuuden poliisi, kyborgi, jossa inhimillinen tunneäly ja kylmä koneäly yhdistyvät.

Padilha toistaa samaa tematiikkaa kuin alkuperäisversiokin. Kummatkin elokuvat ovat kauhukuvia tulevaisuuden dystopiasta, jossa kaikki yhteiskunnan toiminnot ovat ulkoistettavissa, myös laki ja järjestys. Tänä päivänä aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämä todistaa ennen kaikkea sen, miten edellä aikaansa Verhoevenin leffa jo oli.

Uusintaversion alkupuolisko kuluttaa ajastaan kuitenkin liikaa Alexin sopeutumisvaikeuksille. Vähemmälläkin toistolla olisi tullut selväksi, että mies ei ole aivan täysin sinut ruumiinsa kanssa. Elokuva pärähtää kunnolla käyntiin vasta puolenvälin jälkeen.