Elokuva-arvostelut

Tusinatoimintaa kylmän
sodan muistumilla

Jack Ryan: Shadow Recruit
Jack Ryan: Shadow Recruit

Jack Ryan: Shadow Recruit. Ohjaaja Kenneth Branagh. Kinopalatsi 1, 2, 3 & 7. K12, 1 h 45 min.

Amerikkalaisen jännärikirjailijan Tom Clancyn romaanihenkilön Jack Ryanin seikkailuja on filmattu neljä kertaa 1990- ja 2000-luvuilla. CIA:n palveluksessa olevaa agenttia ovat esittäneet aiemmin Alec Baldwin, Harrison Ford ja Ben Affleck.

Viidennessä Ryan-elokuvassa Jack Ryan: Shadow Recruit nimiosaa esittää kolmikymppinen komistus Chris Pine, joka näyttää enemmän nätiltä naapurinpojalta kuin Afganistanin sodassa marinoidulta keskustiedustelun erikoismieheltä, jolta sujuvat paitsi taloustieteen kiemurat myös kovaotteinen toiminta.

Pääosaan kiinnitetyn Pinen avulla elokuvantekijät yrittänevät kosiskella vauhdikkaan mutta täysin yllätyksettömän, kaavamaisen ja jopa vanhanaikaiselta tuntuvan tusinatoimintajännärin yleisöksi nuorempaa polvea. Harmittoman ja särmättömän toimintaseikkailun ikärajakin on varsin alhainen.

”Itsensä vakavasti ottavan action-jännärin jähmeyttä pelastaa tahaton huvittavuus.”
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Afganistanissa haavoittunut nuori sotamies Ryan pestataan suoraan toipilasvuoteelta CIA:n salaiseksi tarkkailijaksi globaaleille finanssimarkkinoille. Jack pääsee toimistosta tositoimiin alkaessaan epäillä, että Venäjällä juonitaan Yhdysvaltain talouden romahduttamista. Kylmän sodan kaikuja kierrättävässä elokuvassa rehti jenkki saa vastaansa härskin moskovalaisen raharuhtinaan, jota esittää elokuvan ohjaaja Kenneth Branagh.

Yhteistä sankarille ja arkkikonnalle on se, että molemmat ovat omilla tahoillaan henkeen ja vereen nationalisteja, joista toinen vannoo tähtilipun ja toinen pyhän äiti-Venäjän nimeen. Asetelmallisuus on oikeastaan jo aika hauskaa, ja itsensä vakavasti ottavan action-jännärin jähmeyttä pelastaakin tahaton huvittavuus.