Losin lahjomattomat lainvartijat

★HHHHGangsterisota. Ohjaaja Ruben Fleischer. Kinopalatsi 2, 5, 6 & 7. K16, 1 h 53 min.

Toisen maailmansodan jälkeen Los Angelesin poliisivoimissa muodostettiin erikoisyksikkö, joka sai tehtäväkseen lopettaa gangsteripäällikkö Mickey Cohenin hämäräbisnekset. Tämän verran löytyy tosipohjaa elokuvasta Gangsterisota.

Sodan koulima ja kovettama ylikonstaapeli John O’Mara (Josh Brolin) rekrytoi joukon lahjomattomia lainvartijoita, jotka saavat vapaat kädet käydä gangsterisotaan. Ensin kootaan iskuryhmä, sitten aletaan iskeä rikollispomon (Sean Penn) pyörittämiin pelipaikkoihin ja ilotaloihin. Luodit ja veri lentävät reippaasti. Siinäpä yksinkertaisuudessaan elokuvan draamallinen kaari ja kehitys.

On sanottu, että elokuvat kertovat enemmän omasta tekoajankohdastaan kuin ajasta, jota ne kuvaavat. Gangsterisota on tästä malliesimerkki. Keskittymiskyvyttömän yleisön kertakäyttöviihteeksi kyhätty pätkä satsaa suoraviivaiseen toimintaan. Kuvasto on kiiltokuvamaisen tyyliteltyä ja henkilöt geneerisiä paperinukkeja, joita ei juuri syvennetä. Nykypäivän poliittisen korrektiuden nimissä erikoisryhmästä löytyvät myös etniset kiintiöhahmot.

Kovaotteisia kyttiä ja sotasankareita sympatiseeraava Gangsterisota julistaa vähintäänkin riviensä välistä, että kelpo jenkki taistelee ulkomaiden lisäksi myös kotimaansa valtion vihollisia vastaan kaikkensa antaen.

PÄIVI VALOTIE

”Kertakäyttöviihteeksi kyhätty elokuva satsaa suoraviivaiseen toimintaan.”