Unelma lohijoesta yhdistää yksinäiset

Suuruudenhullu lohiprojekti vie Fredin (Ewan McGregor) ja Harrietin (Emily Blunt) Jemenin maisemiin.
Suuruudenhullu lohiprojekti vie Fredin (Ewan McGregor) ja Harrietin (Emily Blunt) Jemenin maisemiin.

Pikkusievien ja särmättömien draamojen tekijäksi jämähtänyt ruotsalaissyntyinen Lasse Hallström vastaa tutulla rutiinillaan kieli keskellä suuta toteutetusta englantilaisesta romaanifilmatisoinnista, jossa säntillisen kuivakka brittivirkamies ja upporikas sheikki Jemenistä löytävät yhteisen sävelen alkaessaan toteuttaa hullua unelmaa lohenkalastuksen tiimoilta. Kolmantena pyöränä, tärkeänä sellaisena, mukana on kaunis nuori nainen, joka saa vähitellen harmaan pikkubyrokraatin sydämen läpättämään.

Kala-asiantuntija Fred (Ewan McGregor) yrittää kieltäytyä sheikki Muhammedia (Amr Waked) edustavan Harrietin (Emily Blunt) yhteistyöpyynnöistä kuullessaan äveriään jeminiläisen älyvapaasta ideasta istuttaa lohia kotimaahansa. Mies joutuu kuitenkin tarttumaan toimeen, kun Englannin pääministerin piinkova pr-päällikkö (Kristin Scott Thomas) hoksaa projektista koituvan hyötyä sekä päämiehelleen että Britannian ongelmallisille Lähi-idän suhteille. Ennen pitkää sheikin vilpitön idealismi saa myös Fredin innostumaan lohijoen rakentamisesta karulle vuoristoaavikolle.

Rakkausdraamaa ja komediaa

Poliittisessa piikittelyssä potentiaalinsa täysin käyttämättä jättävä Rakkaudesta, unelmista ja kaloista horjahtelee epätasaisesti imelän rakkausdraaman ja kevyehkön komedian välillä. Älyvapaisiin mainostempauksiin kohdistuvaa satiiria ei sen paremmin saada aikaan. Hampaattomasta ja herttaisen yhdentekevästä elokuvasta jää päällimmäisenä käteen eksoottisia maisemia niin Jemeniä esittävästä Marokosta kuin myös Skotlannista.

Tarinan sheikki on paitsi huikean hurmaava ja komea ilmestys myös länsimaisittain valistunut vallasmies, eli tarinahahmona suorastaan hämmentävästi vanhaan Hollywood-tyyliin romantisoitu orientin edustaja, jolta kaavoihinsa kangistunut ja rationaalinen britti oppii lopulta elämäniloa.

Miesten väliseen ystävyyteen ja koko keskuskolmikkoon syventymällä elokuva olisi voinut muodostua kiinnostavammaksi.

Laimeaksi jäävää lopputulosta eivät paikkaa useat, jopa aivan turhat sivujuonet terroristeineen ja kadonneine sotasankareineen.

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista. Ohjaaja Lasse Hallström. Kinopalatsi 7. K7, 1 h 47 min.

2* (kaksi tähteä)

PÄIVI VALOTIE