Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kauhudraaman sivupersoonat

Universal Pictures
James McAvoylla 24 identiteettiä M. Night Shyamalanin rohkeassa psykotrillerissä Split.
James McAvoylla 24 identiteettiä M. Night Shyamalanin rohkeassa psykotrillerissä Split.

Split.

Ohjaaja M. Night Shyamalan. Kinopalatsi: K16, 1 h 57 min.

****

Steven Spielbergin suojattina maineeseen noussut intialaissyntyinen M. Night Shyamalan on jääräpäinen auteur. Elokuvia Kuudes aisti (1999) ja Unbreakable (2000) suitsutettiin, pari seuraavaakin vielä hyväksyttiin, mutta vähitellen alkoi kauna kaatua päälle. Kyynisten tarkkailijoiden on ollut vaikea hyväksyä taiteilijaa, joka tekee elokuvia intohimojensa mukaan.

The Happening (2008), Devil (2010), The Visit (2015) ja uutukainen Split jatkavat temaattista putkea, jossa muukalaisuus lähtee ihmisestä itsestään ja hänen voimavaroistaan.

Split on niin uskomaton tarina, ettei sitä oikein voi edes kertoa. Päähenkilö on lähinnä kuusi henkilöä, joita kaikkia esittää virtuoosimainen skotti James McAvoy. Loppulaskelman mukaan miehellä on 24 sivupersoonaa, joista viimeinen on Peto, jota koko elokuvan ajan odotetaa. Peto maskuliinisuuden ja eläimellisyyden väkivaltainen olemus. Mies on enemmän kuin ihminen, psykiatrille tieteellinen tutkimusesimerkki yli-ihmisestä. Hän ei edes ole mies vaan Lauma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päähenkilö on kidnapannut kolme teinityttöä maanalaiseen, labyrinttimaiseen rakennukseen ja esiintyy heille eri hahmoissaan. Supersankarimyyttiäkin hipaistaan ennen kuin monen persoonallisuuden peli kääntyy primaariksi kauhuksi. Yksi tytöistä on lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetty. Mies taas kasvoi siisteysmaniaa poteneen äidin terrorin alla. Vammautetut tunnistavat toistensa "puhtauden".

Split on symboleilla ja arkkityypeillä pelaava kauhudraama, joka sopii tähän aikaan jossa identiteetit liikkuvat ja sukupuolet ovat monet. Shyamalanin elokuva on pinnalta niin epäuskottavan oloinen, ettei siitä heti edes tahdo huomata, kuinka perusasioiden äärellä ollaan. Ohjaajalla on taito voittaa ennakkoluuloton katsoja puolelleen. Split luo oman maailmansa ja omat ehtonsa ja pitää niistä kiinni.

Kari Salminen