Elokuva-arvostelut

Ei ole Oliver Stone entisensä

Snowden.

Ohjaaja Oliver Stone. Kinopalatsi 2 & 9. K12, 2 h 14 min.

HH

Muutama vuosi sitten valtion palveluksessa ollut amerikkalainen IT-nörtti Edward Snowden vuosi julkisuuteen salaisia asiakirjoja. Niiden mukaan hänen isänmaansa turvallisuuspalvelut harjoittavat laitonta maailmanlaajuista joukkovalvontaa. Yhdysvallat etsintäkuulutti Snowdenin ja erinäisten vaiheiden jälkeen hän päätyi turvapaikanhakijaksi Venäjälle.

Tämän tarinan kertoo Oliver Stone uusimmassa elokuvassaan.

Snowden on sukua ohjaajan parhaimmalle elokuvalle, presidentti Kennedyn murhaa käsittelevälle trillerille JFK – avoin tapaus (1993). Kummassakin elokuvassa halutaan kyseenalaistaa Yhdysvaltojen virallinen totuus ja hallintokoneiston mätä moraali.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uutuudesta puuttuu kuitenkin täysin JFK:n vimmaisuus ja elokuvakerronnan rikkaus. Snowden on toteutukseltaan tasapaksu, aihettaan alituisesti alleviivaava ja sanomaltaan alusta lähtien itsestään selvä. Elokuva on kaukana myös Stonen muista pätevistä poliittisista draamoista (Salvador, Nixon, W.).

Nimiosassa nähtävä Joseph Gordon-Levitt sisäistää kieltämättä pätevästi Snowdenin jäykähkön, robottimaisen olemuksen. Mutta näyteltävää ei vain ole paljoa, sillä kaikki olennainen tulee esille jo dialogissa.

Henri Waltter Rehnström