Kulttuuri

Liian fiksu Smartiksi

TS/Sandrew Metronome<br />Maxwell Smart (Steve Carell) sekoilee taas sulkeutuvien ovien kanssa CONTROL:in päämajassa.
TS/Sandrew Metronome
Maxwell Smart (Steve Carell) sekoilee taas sulkeutuvien ovien kanssa CONTROL:in päämajassa.

**

• Salainen agentti 86. Ohj. Peter Segal. Kinopalatsi 2 ja 9. K13. 1 h 51 min.

Vanhoja hyviä televisiosarjoja ja elokuvia ei jätetä rauhaan. Se mitä Steve Martinin johdolla tehtiin Vaaleanpunaiselle pantterille , tapahtuu nyt Salainen agentti 86:lle .

Mel Brooksin ja Buck Henryn ideoima vuosien 1965-1970 sarja parodioi James Bondeja ja muita agenttifilmejä sankareiden koodinumeronimiä ja teknisiä vempaimia myöten.

Sarjan toheloa, käsittämättömiä johtopäätöksiä vetänyttä ja vaarallisistakin tilanteista moukan tuurilla selvinnyttä agentti Maxwell Smartia näytteli koomikko Don Adams , joka näytteli Maxwellia vuosikymmeniä myöhemminkin.

Steve Carell yrittää astua Smartin kenkäpuhelinkenkiin. Tehtävä on mahdoton, sillä agentista on uusintakierroksella tehty liian fiksu.

Carell-Maxwell on raporttiviisas työntekijä, joka haikailee kentälle oikeisiin agentin töihin. Hän pääsee kokeilemaan taitojaan agentti 99:n ( Anne Hathaway ) rinnalla vanhaa KAOS-vihollista vastaan. Uusi Maxwell on täynnä hyödyllistä nippelitietoa, eikä hän jää alakynteen kamppailuissakaan. Tämä valjuntaa alkuperäisen parodian, eikä agenttihuumoria jo Mies ja alaston ase 33 1/3 -elokuvassa viljelleen ohjaaja Peter Segalin valinta keskittyä toimintakohtauksiin tuo mitään tilalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Smartin päävihollisten, joukkotuhoaseita suunnittelevien maailmanvalloittajien aika ei ole ohi. Tähän tosiasiaan olisi kannattanut luottaa enemmän vielä 2000-luvullakin. Presidentin joukkotuhoase-keskusteluissa filmissä päästään lähelle ydintä, johon komedian kärki olisi kannattanut suunnata.

Vaikka vanhoja sarjoja seurannut voikin elokuvasta bongata paljon tuttua - esimerkiksi hiljaisuuskupu on päivitetty moderniksi versioksi -, muuten uudelta tekijäjoukolta ei omaa kekseliäisyyttä juuri löydy.

Huumoria yritetään repiä muun muassa lihavuudesta ja kauneusleikkauksista. Todelliset komedian hetket nähdään vilauksina pienissä sivurooleissa, kuten Maxwellin pomoa näyttelevän Alan Arkinin yrityksessä selättää Krstic-vihollisen nimeä.

KAISA KUJANPÄÄ