Elokuva-arvostelut

Kuula kalloon

TS/Fs Film<br />Agentti 47 (Timothy Olyphant) työskentelee Toimisto-nimiselle virastolle.
TS/Fs Film
Agentti 47 (Timothy Olyphant) työskentelee Toimisto-nimiselle virastolle.

H Hitman. Ohjaaja Xavier Gens. Kinopalatsi 6. K15, 1 h 34 min.

Hitman ei oikeastaan ole mikään elokuva vaan vuodesta 2000 lähtien tietokonepelien suosikkina keikkuneen kotiräiskyttelyn oheistuote. Viime aikoina meillä on taas kerran virinnyt vilkas keskustelu siitä, miten väkivaltaviihteen suurkuluttajista osa altistuu terveyshaitoille yhtä vakavasti kuin alkoholin ja tupakan riskikäyttäjätkin. Sensuuria kaihtavana en usko kieltolakien toimivuuteen tai tarpeellisuuteen nykymaailmassa, mutta sen verran minusta pilkistää holhousmentaliteettia, että kannattaisin muutamien pahinta uhoa lietsovien pelien ja elokuvien kohdalla ikärajojen kiristämistä. Perusteena toteaisin kuluvana vuonna joutuneeni katsomaan eräitä uutuusfilmejä, joiden sallimista alle 18-vuotiaille pidän harkitsemattomana ja piittaamattomana arviointivirheenä.

Yksi näistä tekeleistä on Xavier Gensin ohjaama Hitman . Tämän päivän mittapuilla se ei sisällä erityisen julmia eikä yksityiskohtaisia raakuuksia, mutta samaistumismalliksi se tarjoaa yli-ihmisajattelua pönkittävää, äärimmäisen vastuutonta ja itsekästä nihilismiä. Elokuvan keskushenkilö on jo lapsena salaisen järjestön koulutukseensa kelpuuttama valioyksilö, joka päänahkaan tatuoituine koodeineen suorittaa aikuisena hänelle määrättyjä tappokeikkoja. Kun hänelle tehtäväksi annettu Venäjän presidentin teilaus osoittautuu hämäykseksi, lavastetaan kalju agentti sikäläisen turvallisuuspalvelun ja Interpolin huippututkijan maalitauluksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirkkokuoron laulamalla Ave Marialla käynnistyvässä filmissä papit siunaavat palkkamurhaajan ammattiinsa. Tunteeton lahtari surmaa hullun kiilto silmissään summamutikassa eteensä osuvia ihmisiä veren roiskuessa ympäriinsä ja tuhrien hänen kasvonsa. Teurastusta ei edes verhota minkäänlaiseksi oikeudeksi, sillä hän ampuu kuulan kalloon kaikille kenkkuilijoille. Tympeään korskeuteen tietysti kuuluu, että lainvartijat suhtautuvat sankariin pelonsekaisella kunnioituksella ja vähäpukeiset naikkoset halukkaalla ihailulla.

TAPANI MASKULA