Elokuva-arvostelut

Being Stanley Kubrick

TS/Nordisk Film<br />Näyttelijä John Malkovich esiintyy Alan Conwayna, joka esiintyi 1990-luvun lopulla Lontoossa Stanley Kubrickina.
TS/Nordisk Film
Näyttelijä John Malkovich esiintyy Alan Conwayna, joka esiintyi 1990-luvun lopulla Lontoossa Stanley Kubrickina.

New Yorkissa syntynyt mutta jo 1960-luvun alkuvuosina Hollywoodiin pesäeroa tehnyt ja Englantiin asettautunut Stanley Kubrick (1928-1999) tunnettiin elokuviensa lisäksi siitä, ettei mies halunnut tulla tunnetuksi. Mestariohjaaja esiintyi varsin harvoin julkisissa tilaisuuksissa, ei tavannut paistatella elokuva-alan tapahtumissa ja kokkareilla eikä antaa edes haastatteluja lehtiin. Erakkona pidettyä Kubrickia ei käytännössä tunnistanut kovinkaan moni.

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle Kubrickin apulaisohjaajana työskennelleen Brian W. Cookin tositapahtumista innoituksensa saanut elokuva Colour Me Kubrick , joka ei kuitenkaan ole henkilökuva itse Kubrickista vaan satiirisella otteella maustettu mielikuvituksellinen muotokuva oikeasti eläneestä huijarista nimeltään Alan Conway. Samalla elokuva toimii myös yleisempänä muistutuksena ihmisten auttamattomasta hyväuskoisuudesta ja sokaisevasta halusta päästä paistattelemaan julkisuuden valokeilaan.

Lontoossa asusteleva Alan Conway onnistui 1990-luvun lopulla uskottelemaan suurelle joukolle eri ihmisiä olevansa Stanley Kubrick. Hämmästyttävää kyllä, vakuuttavan ja ilmeisen skitsofreenisen ja täten myös itse omiin juttuihinsa uskovan huiputtajan esitykset upposivat moniin hänen tapaamiinsa ihmisiin varsin helpolla, vaikka Conway ei muistuttanut ulkonäöltään Kubrickia eikä edes tuntenut hänen tuotantoaan. Uhreikseen alkoholisoitunut Conway valitsi kuuluisuuden perään kovin epärealistisesti haihattelevia nuorukaisia ja varakkaita hölmöjä, joilta röyhkeä vedättäjä pystyi lypsämään niin seksipalveluita kuin käteistäkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka elokuvan aihe on varsin kiinnostava ja tekijöiden tarkoitus on epäilemättä ollut tehdä hurttia veijarikomediaa, on lopputulokseksi saatu aika tasapaksu, yhden vitsin varaan tehty kokonaisuus. Aluksi Conwayn huijausyritykset ovat huvittavia, mutta tarina toistaa itseään liikaa käymällä läpi huiputusta toisensa perään. Paljon muuta ei tapahdukaan ennen nimihenkilön väistämätöntä kiinnijäämistä. Juonen jännitteet käyvät sitä vaisummiksi, mitä pidemmälle mennään.

Conwayta esittävän John Malkovichin antaumuksellinen roolisuoritus kannattelee elokuvaa omalta osaltaan, vaikka päähenkilö onkin kirjoitettu varsinaiseksi elostelevan homoseksuaalin karikatyyriksi, joka saattaisi nostaa jossain toisessa yhteydessä katsojan karvat pystyyn. Kubrickin itsensä elokuviin liittyvät viittaukset on upotettu komediaan varsin toimivasti.

PÄIVI VALOTIE

• Colour Me Kubrick . Ohjaaja Brian W. Cook. (Kino Thalia)