Kulttuuri

Joulu on rakkauden aikaa

TS/Finnkino<br />Amanda (Cameron Diaz) törmää lomallaan Grahamiin (Jude Law).
TS/Finnkino
Amanda (Cameron Diaz) törmää lomallaan Grahamiin (Jude Law).

Joulusesongin täsmätuotteeksi tehty romanttinen komedia Holiday on yhtä yllätyksetön kuin marketin hyllyltä saatava suklaakonvehtirasia. Paketti on päällisin puolin nätti ja sisältökin maistuu aluksi ihan mukavan makealta mutta alkaa ennen pitkää tympäistä ja lopulta jo lähes ällöttää liian suurena annoksena nautittuna.

Kaavamaiseen sisältöönsä nähden turhan pitkäksi venytetty draamakomedia on romantiikannälkäisille räätälöity tyylipuhdas joulusatu, joka käynnistyy, kun englantilainen toimittaja Iris (Kate Winslet) ja amerikkalainen leffatrailerien tekijä Amanda (Cameron Diaz), vaihtavat asuntojaan joululoman ajaksi päästäkseen pakoon pahaisia ex-poikaystäviään, sydänsurujaan ja perhejuhlahössötystä.

Neuroottisen ylienergisen amerikattaren asettautuminen englantilaiseen pastoraali-idylliin ja itsetunto-ongelmaisen hissukan brittineidon saapuminen Hollywoodin liepeillä sijaitsevaan luksuslähiöön johtaa arvatenkin ennen pitkää siihen, että rakkaus yllättää puun takaa silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Siis tarinamaailmassa. Katsomossa tilanne on toki aivan toinen näinkin asetelmallisen romanttisen höpsöttelyn ollessa kyseessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulttuurieroja herttaisen humoristisesti ja samalla myös kovin kliseisesti käsittelevän romanttisen komedian sujuvuuden kannalta on ongelmallisinta se, ettei päähenkilöiden ja heidän uusiksi kosiskelijoikseen ilmaantuvien miekkosten (Jude Law ja Jack Black) välillä kipinöi kunnolla missään vaiheessa. Parinmuodostus myötä- ja vastamäkineen on välillä suorastaan puisevaa.

Yllättäen elokuvan ihastuttavimmaksi, suorastaan romanttisimmaksi, juonilinjaksi osoittautuukin englantilaisen Iriksen tutustuminen naapurustossa asuvaan vanhaan, viisaaseen ja vielä viimeisilläänkin velmusti flirttaavaan filmikäsikirjoittajaan, jota esittää yli 90-vuotias ja klassisella studiokaudella uransa aloittanut Eli Wallach.

PÄIVI VALOTIE

• Holiday . Ohjaaja Nancy Meyers. (Kinopalatsi 2)