Elokuva-arvostelut

Steppaava pingviini ottaa kantaa ryöstökalastukseen

TS/Sandrew Metronome<br />Keisaripingviinien uljaassa valtakunnassa Antarktiksen sydämessä ei ole kerta kaikkiaan kukaan, jos ei osaa laulaa.
TS/Sandrew Metronome
Keisaripingviinien uljaassa valtakunnassa Antarktiksen sydämessä ei ole kerta kaikkiaan kukaan, jos ei osaa laulaa.

Pingviinit ovat nyt pop - animaatioelokuvassa Happy Feet aivan sananmukaisesti. Elokuvan piirrospingviinit tanssivat ja laulavat hulvattomia sovituksia vanhoista pop- ja diskohiteistä, ja tietä näille vetoaville hahmoille ovat epäilemättä raivanneet jo aikaisemmin sekä ranskalaisdokumentissa Pingviinien matka (2005) kuvatut oikeat keisaripingviinit että myös Madacasgar -animaatiossa (2005) koheltanut pingviinijengi.

Antarktiksen isoissa linnuissa on jotain niin ihmismäistä, että niiden käyttäminen inhimillistettyinä eläinhahmoina kokoperheen elokuvissa on helppoa.

Mainiosti tyyliteltyjen keisaripingviinien ja lähes fotorealistista tarkkuutta lähentelevien huikeiden maisemakuvien ohella Happy Feetin hauskinta antia ovatkin elokuvaan oleellisena osana kuuluvat musiikkinumerot. Piirroselokuvia monesti rasittavien tyhjänpäiväisten rutiinijollotusten korvaaminen ikivihreillä viihdebiiseillä on varsin onnistunut ratkaisu.

Pingviinien tanssit on koreografioitu ja kuvattu parhaita musikaalispektaakkelin perinteitä noudattaen. Aikuiselle katsojalle elokuvasta piisaa iloa nimenomaan tämän takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Komeasti animoidun ja hauskoja yksityiskohtia sisältävän kokonaisuuden kompastuskivenä on aivan liiallinen pituus suhteessa elokuvan yksikertaiseen tarinaan.

Kyse on jälleen kerran kovin kaavamaisesta kasvukertomuksesta, jossa yhteisönsä hyljeksimä ulkopuolinen, laulutaidoton pingviininuorukainen joutuu todistamaan niin itselleen kuin yhdyskunnalleen olevansa erilaisuudestaan huolimatta kelpo keisaripingviini. Tähän tarvitaan matka pois ja takaisin, sekä tietysti muutama hyvää sydäntä ja reipasta sankarimieltä vaativa uroteko.

Jos poikkeavuuden hyväksyntää ja itsensä löytämistä käsittelevä kasvutarina itsessään on kliseinen ja lukuisista perhe-elokuvista tuttua pakkopullaa, Happy Feetin ansiokkaampiin teemoihin kuuluu luonnonsuojelun tärkeyden kommentointi. Kepeän musikaalin muodon saanut faabeli ottaa lopussaan kauniisti kantaa ekologisiin kysymyksiin, muistuttaa ihmisen vastuusta maapallon pitämisenä elinkelpoisena.

PÄIVI VALOTIE

• Happy Feet . Ohjaaja George Miller. (suomenkielinen versio Kinopalatsi 6 & originaaliversio Kinopalatsi 9)