Rokkia raakana

TS/Fs Film<br />Kyle Gass ja Jack Black perustavat maailman parhaan bändin.
TS/Fs Film
Kyle Gass ja Jack Black perustavat maailman parhaan bändin.

Rennosta menosta huomaa heti, että tämä rokkipotpuri on hyvien kaverusten yhteistuumin toisistaan valmistama elokuva. Näyttelijöistä kuuluisin on koomikkona itsensä läpilyönyt Jack Black, kun taas Kyle Gass tuli tunnetuksi hänen aisaparinaan kauan pyörineessä tv-sarjassa. Kummatkin ovat musiikin saralla kantavat voimat akustisessa heviduossa Tenacious D ja vastaavat paitsi filmin käsikirjoituksesta, pitkälti myös sen tuotannosta.

Riemurasian ohjaaja Liam Lynch puolestaan on toiminut asiantuntijana mm. parivaljakon videoissa ja komediassa The School of Rock (2003).

Itse elokuva on tietysti fiktio Tenacious D:n syntymästä. Siinä kitaraansa rämpyttävä JB karkaa uskonnollisesta kodistaan Hollywoodiin ja törmää Santa Monican rantahietikolla kaltaiseensa hemmoon, katusoittajana tienestiä hankkivaan kitaristiin nimeltä KG. Ennen pitkää veijarit hoksaavat liikkuvansa samalla aaltopituudella ja ryhtyvät etsimään menestyksen avainta, kaikkien huippukitaristien käyttämää paholaisen plektraa.

Maaginen näppäin löytyykin rokkimuseosta lasersäteiden muodostaman hälytysverkon takaa, mutta mitkään suojamekanismit eivät estä heitä hankkimasta sitä omakseen.

Maailman paras rokkibändi alkaa lupaavasti musikaalina lauletuin vuorosanoin, mutta loksahtaa pian uomiinsa sketsimäisenä vitsikimppuna. 1970-luvun raskaasta rokista innostuksensa ammentavan kahden kaljamahaisen aikamiehen häpeämätön huumori muistuttaa Cheech & Chongin, Pee-Wee Hermanin ja Beavis & Butt-Headin sekoitusta, siis alatyylistä rellestelyä kaikilla mahdollisilla kielletyillä paheilla maustettuna.

Vapaat kädet remuamiselleen saaneet äijät tarjoavat kimaransa niin estottomana sekä rokkinsa raakana, ettei heidän bravuuriaan voi ainakaan moittia vesitetyksi latteudeksi. Omat piristeensä härskiin soppaan heittävät sellaiset vierailijat kuten Tim Robbins, Ben Stiller, Meat Loaf, Gave Grohl ja Ronnie James Dio.

Taiteellisesta vaikutelmasta en viitsi lausua halaistua sanaa, sillä parhaiten filmi pääsee oikeuksiinsa myöhäisillan tunteina, sali myytynä täyteen fanittajia ja kaiuttimien volyyminappulat kaakkoon käännettyinä.

TAPANI MASKULA

• Tenacious D: Maailman paras rokkibändi . Ohjaaja Liam Lynch. (Kinopalatsi 7).