Kulttuuri

Madonluvut Berlusconin harvainvallalle

TS/<br />Kaatoiko Sabina Guzzanti (oik.) Silvio Berlusconin naurulla?
TS/
Kaatoiko Sabina Guzzanti (oik.) Silvio Berlusconin naurulla?

Italian talouden pääministerikaudellaan konkurssin partaalle ajaneen Silvio Berlusconin häviö huhtikuun alun vaaleissa oli täpäryydestään huolimatta merkittävä voitto paitsi keskustavasemmistoa johtavalle Romano Prodille, myös satiirikko Sabina Guzzantille.

Viime vuonna valmistuneessa dokumentissa Viva Zapatero! Guzzanti latelee madonluvut Berlusconille, joka omistamiensa mediayhtiöiden ja suuryritysten kautta on hallituskaudellaan ohjaillut niin päivänpolitiikkaa kuin maansa tiedotusvälineitä.

Guzzanti itse sai tuta Berlusconin kädestä, kun hän rohkeni uudessa satiirisessa tv-ohjelmassaan arvostella pääministerin valtaa ja mediaomistuksia sekä kyseli, mistä pääministerin jättiomaisuus on peräisin. Berlusconi vastasi nostamalla ohjelman esittänyttä paikallista yleisradiota RAI:ta vastaan mittavan oikeusjutun, minkä jälkeen Berlusconin luottomiehet RAI:ssa pitivät huolen, ettei Guzzantin ohjelmaa enää nähty televisiossa.

Herkullisessa dokumentissaan Guzzanti valottaa jupakan kulkua ja tivaa sekä päättäjiltä, oppositiopoliitikoilta että taiteilijoilta, miten sananvapauden rajoittaminen voi edes olla mahdollista maassa, joka ainakin teeskentelee olevansa eurooppalainen demokratia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Viva Zapatero! tarttuu yksittäistapaukseen, se sisältää myös laajempia kysymyksiä siitä, miten demokraattisen järjestelmän luisuminen harvainvaltaan on mahdollista. Italian heikon poliittisen opposition lisäksi Guzzanti syyttää hampaattomuudesta lehtien ja tv-kanavien toimittajia ja päätoimittajia, jotka riippumattomuutensa sokeasti unohtaen ovat suostuneet kapinoimatta alistumaan vallanpitäjien ja omistajiensa ohjailtaviksi.

Kuten amerikkalaisen Michael Mooren dokumentit, myös Guzzantin Viva Zapatero! on vahvasti ohjaajansa näköinen elokuva. Katsoessa häiritsee ajoittain, että Guzzanti ei tietenkään oman tapauksensa tutkijana ole kiistassa puolueeton osapuoli.

Tämäkin huomioiden Guzzantin ajatuksia herättävä ja jopa kylmäävä elokuva on suositeltavaa katsottavaa kaikille, joilta sen pääsiäissunnuntaina nähty tv-ensi-ilta Subtv:llä meni sivu silmien. Kino Thalia esittää filmin ilahduttavasti normaaliohjelmistossa, vaikka teatterikopio on tekstitetty vain englanniksi.

TANELI TOPELIUS

• Viva Zapatero! Ohjaaja Sabina Guzzanti. (Kino Thalia)