Kulttuuri

Teinitytön muodonmuutokset

TS/Filmikamari<br />Shayna Levine esittää Avivaa merkittävimpiin nykyohjaajiin lukeutuvan Todd Solondzin elokuvassa Palindromes. Edessä Stephen Adly Guirgis (Earl).
TS/Filmikamari
Shayna Levine esittää Avivaa merkittävimpiin nykyohjaajiin lukeutuvan Todd Solondzin elokuvassa Palindromes. Edessä Stephen Adly Guirgis (Earl).

Todd Solondz on osoittautunut kotimaassaan vaikeasti nieltäväksi ohjaajaksi jopa älymystöön lukeutuvien katsojien piirissä. Hänen ilkeä ironiansa tunkeutuu niin syvälle amerikkalaisen arvomaailman vararikkoon, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten näin säälimätön piruilu olisi koitunut laukojalleen kohtalokkaaksi.

Vaikka kukaan ei enää Yhdysvalloissa joudu mielipiteidensä takia noitavainojen uhriksi, Solondzin kaltainen todenpuhuja koetaan yhä epäkorrektiksi häiriköksi. Hän ei paljon pane painoa länsimaisen demokratian sallivuudelle henkilökohtaisiin vakaumuksiin koska systeemillä on lukemattomat keinonsa pakottaa toisinajattelijat ruotuun asettamalla heidät enemmistön silmätikuiksi.

Tautinen show

Solondzin mielestä moraalinen rappio jäytää sekä tekopyhyyteensä kietoutunutta keskiluokkaa että liberalismiaan märehtivää sivistyneistöä. Molemmissa ryhmissä lamaantuneet laumasielut tottelevat pajunköyttä syöttäviä auktoriteetteja, jotka häikäilemättä nöyryyttävät heikkolahjaisia tomppeleita. Eipä siis ihme, että Palindromes on yhtä tautinen show kuin ohjaajan aikaisemmatkin komediat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Filmin otsake tarkoittaa sanoja, jotka ovat samoja luettuna kumpaan suuntaan tahansa. Myös elokuvan keskeisen roolihahmon nimi Aviva on palindromi, mutta laajemmin ottaen koko teoksen rakenne muistuttaa bumerangia palatessaan lopussa lähtökohtaansa. Vielä väljemmin tulkittuna Solondz tarjoaa vertauksen päättymätöntä kehäänsä kiertävistä sätkynukeista.

Palindromes on eräänlainen itsenäinen jatko Solondzin varhaisempaan filmiin Tervetuloa nukketaloon (1996), jonka päähenkilön Dawn Wienerin hautajaisilla komedia käynnistyy. Tällä kertaa ohjaaja kertoo itsemurhan tehneen Dawnin serkun Avivan ilottomasta nuoruudesta. Yhdeksään jaksoon jakautuvassa tarinassa alaikäinen tyttö tulee raskaaksi ja hysteeriset vanhemmat vievät hänet vastoin tahtoaan abortin suorittavalle lääkärille. Masentunut Aviva karkaa kotoaan pedofiilin rekkakuskin matkaan, ajelehtien sitten veneellä pitkin jokea alavirtaan kauas maaseudulle ja päätyen uskonnollisen pariskunnan ylläpitämään orpolasten yksityiseen hoitolaitokseen. Väkivaltaisten vaiheiden jälkeen Aviva palaa vanhempiensa luo ja tapaa uudelleen tuttavaperheen nörttinuorukaisen nimeltään Otto (!), jonka kanssa rakasteltuaan hän odottaa taas vauvaa.

Lohdutonta huumoria

Omituisin seikka Palindromesissa lienee, että Avivaa esittää kahdeksan iältään, rodultaan ja kooltaan tyystin erilaista näyttelijää, alkaen mustaihoisesta pikkutytöstä aina reilut nelikymppiseen Jennifer Jason Leighiin asti. Yhdessä kohtauksessa Aviva on anoreksiaa poteva laiheliini, toisessa taas ylipainoinen pullukka.

Lyhyessä Mark Twainin mukaan nimetyssä ja Charles Laughtonin loistavaa Räsynukkea (1955) mukailevassa Huckleberry-episodissa hänet nähdään jopa poikana. Merkillisiin teinitytön muodonmuutoksiin voi löytää monta selitystä. Ehkä Solondz haluaa korostaa ihmisen säilyvän ulkoisista vaihdoksistaan huolimatta sisimmältään entisenlaisena tai sitten ohjaaja konkretisoi Avivan juuri niin rumaksi ja kömpelöksi kuin tämä kuvittelee itsensä muiden silmissä.

Tyylilleen uskollisena Todd Solondz ei karsinoi henkilöitään susiin eikä lampaisiin vaan kuvailee tässäkin teoksessaan pahaa aiheuttavia hyväntekijöitä ja hyvää tarkoittavia pahoinpitelijöitä. Ydinperhe, uskonto ja muut yhteiskuntaa tukevat normistot peittävät julkisivunsa taakse varsinkin seksuaalisia tabuja, joiden sietämätön houkutus kiusaa kaikkia. Kuka on oikeassa tai kuka väärässä, siihen ohjaaja ei ota tuomitsevaa kantaa, sillä hänen näkökulmastaan jokainen häviää varmasti kiemurrellessaan apaattisena arkisen fanaattisuuden piinapenkissä, uskaltamatta riuhtaista irti kahleitaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palindromes latelee eteemme niin lohdutonta huumoria häpeällisiin verukkeisiin turvautuvista elämänvalheista, että näin provosoiville vinoiluille vain harvat rohkenevat nauraa ääneen.

TAPANI MASKULA

• Palindromes - nyrjähtänyt rakkaustarina . Ohjaaja: Todd Solondz. (Thalia)