Bambin lattea kasvutarina

TS/Buena Vista International<br />Bambi 2 jatkaa siitä, mihin klassikkoelokuva jäi.
TS/Buena Vista International
Bambi 2 jatkaa siitä, mihin klassikkoelokuva jäi.

Disneyn Bambi (1942) on oikeasti sellainen piirroselokuva, jota voi rehellisesti luonnehtia klassikoksi. Viime vuonna valmistunut Bambi 2 on varsin mitäänsanomaton jatko-osa useamman sukupolven yhteiseen kokemusmaailmaan kuuluvalle liikuttavalle kertomukselle pienestä peuranvasasta.

Perinteisellä piirrostekniikalla sievästi toteutettu, mutta kokonaisuudessaan lattean oloinen lastenpiirretty jatkaa tarinaansa siitä, mitä Bambille tapahtui äidin kuoleman jälkeen. Vasan isä, uljas peuravaltias, yrittää koulia perillistään kuninkaallisille tavoille, mutta tehtävä ei ota luonnistuakseen.

Ankara ja etäinen isä ei ymmärrä sen paremmin Bambin surua äidin poismenosta kuin tämän leikkisää lapsenmielisyyttä. Poika puolestaan janoaa isän rakkautta. Kyse on jälleen kerran Hollywoodin lastenelokuville tyypillisestä ja kovin tylystä lähtökohdasta, jossa lapsi joutuu ansaitsemaan vanhempiensa hyväksynnän todistamalla ensin sankaruutensa ja urheutensa. Samalla sitten vanhempikin oppii jotain uutta lapsestaan.

Tyhjänpäiväisillä laulunjollotuksilla väkinäisesti pidennetty piirrosfilmi käy lähinnä esimerkiksi Disneyn nykyisestä toimintapolitiikasta. Yhtiöhän on keskittynyt tätä nykyä tehtailemaan liukuhihnalta animaatioita suoraan televisio- ja video-dvd-levitykseen, jolloin taiteelliseen kunnianhimoon ja uusien ideoiden kehittelyyn ei liiemmin panosteta. Määrä on korvannut laadun.

Myös Bambi 2 on tehty ennen muuta videomarkkinat mielessä, eikä se ole päässyt teatterilevitykseen asti kovinkaan laajalti. Aku Ankka -hullussa ja Disneyn nimeä laatutakeena kritiikittömästi pitävässä Suomessa tällaiset vaatimattomammatkin tuotantoyhtiön tekeleet näyttävät kuitenkin jatkuvasti pääsevän valkokankaille asti, vaikka elokuvat itsessään eivät tätä juurikaan ansaitsisi.

PÄIVI VALOTIE

• Bambi 2 . Ohjaaja Brian Pimental. (Julia 1 & Kinopalatsi 1)