Kulttuuri

Tilanne pakottaa varkaaksi

TS/Columbia Pictures<br />Jim Carrey koheltaa elokuvassa Taalat taskuun, Dick & Jane.
TS/Columbia Pictures
Jim Carrey koheltaa elokuvassa Taalat taskuun, Dick & Jane.

Taalat taskuun, Dick & Jane kertoo uraputkessa porskuttavasta pariskunnasta, jonka hulppea elintaso romahtaa yllättäen. It-alalla työskentelevä Dick (Jim Carrey) joutuu häikäilemättömien pomojensa hyväksikäyttämäksi syntipukiksi ja saa tämän jälkeen potkut tuhansien muiden tavoin konkurssikypsästä firmasta. Kun töitä ei löydy mutta mieli tekee edelleen jatkaa kerskakulutuksen oravanpyörässä, alkaa isäntä Jane-rouvansa (Téa Leoni) avustuksella ryöstellä kauppoja.

Elokuva on uudelle vuosituhannelle ulkoisesti päivitetty mutta sisällöltään ja ajatuksiltaan aivan kertakaikkisen turha uusversio 1977 valmistuneesta, Suomessa nimen Mitäs me ryöstäjät! saaneesta komediasta. Tekijöiden tarkoituksena on nähtävästi viitata jollain tapaa Yhdysvaltoja 2000-luvun alussa kuohuttaneeseen Enron-skandaaliin, jossa kyseinen energia-alan suuryhtiö paljastui laskelmoidusti luoduksi kuplaksi, jonka puhjettua tuhannet firman työntekijät ja asiakkaat jäivät puille paljaille.

Ideaa ei kuitenkaan uskalleta loppujen lopuksi hyödyntää kaikkia tahoja miellyttämään pyrkivässä valtavirran pölhökomediassa. Rohkeissa käsissä elokuvasta olisi voinut tehdä piikikkään satiirin ihmisiä pelinappuloina pitävistä suuryrityksistä ja materiaalista hyvää havittelevista yksilöistä. Mahdollisuus kritisoida niin härskiä bisnesmaailmaa kuin rahaan uskovia typeryksiä hukataan täysin. Nyt tyydytään vain hymistelemään tekopyhästi ja esittelemään filmin tuottajanakin toimineen Jim Carreyn kuluneita pelleilymaneereja rasittavuuteen asti.

PÄIVI VALOTIE

• Taalat taskuun, Dick & Jane . Ohjaaja Dean Parisot. (Kinopalatsi 2)