Elokuva-arvostelut

Rakkauden tähden

TS/Universal Studios<br />Elizabeth (Keira Knightley) torjuu järkiavioliiton ja haluaa mennä naimisiin vain rakkaudesta.
TS/Universal Studios
Elizabeth (Keira Knightley) torjuu järkiavioliiton ja haluaa mennä naimisiin vain rakkaudesta.

Jane Austenin kuudesta kirjasta vuonna 1813 ilmestynyt Ylpeys ja ennakkoluulo on luultavasti pidetyin, ja se on myös useiten sovitettu televisiolle tai elokuvaksi.

Monille ainoa oikea versio on BBC:n vuonna 1995 tuottama minisarja, jossa herra Darcyna nähtiin Colin Firth. Sarjan suosiota kuvaa, että romaani on kyllä senkin jälkeen sovitettu valkokankaalle intialaisena ( Kandukondain Kandukondain , 2000), amerikkalaisena ( Ylpeys ja ennakkoluulo , 2003) ja brittiläisintialaisena ( Hilpeys ja ennakkoluulo , 2004) versiona, mutta vasta nyt britit itse uskalsivat tarttua romaaniin uudestaan tarinan vaatimalla huolellisuudella.

Ohjaaja Joe Wrightin tulkinta Ylpeydestä ja ennakkoluulosta nojaa maansa elokuvakerronnan tarkkaan käsityöläisperinteeseen. Kirjasta on nostettu esiin sekä pidätellyt tunteet ja tapahtuma-ajan sosiaalinormistot että rehevä arjen huumori ja ajoittainen räiskyvyys.

Kahden parin tarina

Tarinan keskeisiä henkilöitä ovat Bennetin perheen toiseksi vanhin tytär, suorapuheinen Elizabeth, joka perimäsäännösten vuoksi on käytännössä jäämässä rutiköyhäksi, sekä varakas mutta ilmaisultaan varautunut herra Darcy, joka saapuu seudulle ystävänsä herra Bingleyn kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bingley iskee silmänsä Elizabethin isosiskoon Janeen. Elizabeth puolestaan on kiinnostunut Darcysta, vaikka ei ole varma, haluaisiko hän myöntää sitä edes itselleen. Turhat ennakkoasenteet ovat vähällä torpedoida kummankin parin tulevaisuuden.

Jane Austenin kirjojen ansioiksi on usein nostettu arkisten asioiden kuten rakkaushuolien näkeminen ironisessa suhteessa aikansa soveliaisuussääntöihin. Tämä tulee esille hyvin myös Wrightin elokuvasta, joka osoittaa Elizabethin tekevän huomattavan linjanvedon torjuessaan varakkaan mutta tylsän herra Collinsin kosioyritykset eli käytännössä järkiavioliiton. Hän aikoo mennä naimisiin vain rakkaudesta.

Ylpeyden ja ennakkoluulon viehätys piilee osittain tietenkin siinä, että alkuhankaluuksien jälkeen Austen esittelee keinot, joilla Elizabeth voi sekä pitää periaatteensa että päätyä varakkaisiin naimisiin.

Vahvan Elizabethin elokuva

Ylpeys ja ennakkoluulo on ensisijaisesti vahvan Elizabethin elokuva. Hän on läsnä käytännössä jokaisessa kohtauksessa, ja elokuva elää hänen tunteidensa mukana.

Nuori Keira Knightley näyttelee vahvasti ilmaisuvoimaisilla kasvoillaan, mutta hän osaa myös pidättää rekisteriään tarpeen tullen.

Kohtauksessa, jossa Elizabeth ensimmäisen kerran astuu Darcyn ja Bingleyn majapaikkanaan pitämään taloon, kiusaantunutta esittävä Knightley saa paljon aikaan pelkästään hiljaisuudella ja odottamisella.

Myös Darcyn rooli on haastava, sillä ilmaisultaan varautunutta näytellessä on liiankin helppoa tehdä hahmosta tylsä. Matthew MacFadyen onnistuu onneksi laistamaan sen.

Muista näyttelijöistä kankaalla sädehtivät etenkin Jane-siskoa näyttelevä Rosamund Pike, touhottavaa äitiä rempseän rennosti esittävä Brendan Blethyn sekä Donald Sutherland, jolle on uskottu vakaan isän pieni mutta tarinan kannalta merkityksellinen rooli.

Ylpeys ja ennakkoluulo tapahtuu pääasiassa sisätiloissa, mutta ohjaaja Wright ei anna sen häiritä. Sisäkohtaukset on rytmitetty kamera-ajoilla ja henkilöiden liikkeellä eläviksi kokonaisuuksiksi, jotka kylpevät lavastusten yksityiskohdissa, ja muutamien ulkokuvien loistokkuus hätkähdyttää.

• Ylpeys ja ennakkoluulo

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy