Zorron puuduttava paluu

TS/Andrew Cooper<br />Zorro (Antonio Banderas) palaa valkokankaille miekka kourassaan.
TS/Andrew Cooper
Zorro (Antonio Banderas) palaa valkokankaille miekka kourassaan.

Toistamiseen hynttyynsä yhteen lyöneiden Antonio Banderasin, Catherine Zeta-Jonesin ja ohjaaja Martin Campbellin toimintakomedia Zorron legenda on ponneton, iloton ja puuduttava jatko-osa saman tiimin seitsemän vuoden takaiselle yleisöhitille Zorron miekka .

Eletään 1800-luvun puolivälin kuvitteellisessa Kaliforniassa, jossa kelpo kansalaiset kannattavat liittymistä pohjoisvaltioiden unioniin. Liittoutumishankkeelle riittää myös vastustajia, joiden nokkamiehenä toimiva ranskalainen aristokraatti julkeaa terrori-iskun suunnittelun lisäksi liehitellä Zorron ihanaista rouvaa.

Eihän moista voi sallia, joten miekkalegendaa tarvitaan jälleen paljastamaan vahvan ja vapaan Amerikan Yhdysvaltojen syntymistä vastaan juonittelevat ryökäleet, vaikka Zorro onkin aiemmin lupaillut vaimolleen jättää supersankarin hommat ja tyytyä elelemään siviiliminänään kunnon perheenisänä. Poliittisen kriisin lisäksi miekkamies joutuu siis ratkomaan myös perhe- ja identiteettikriisiään, joista mikään ei kylläkään voisi vähemmän koskettaa tai kiinnostaa.

Ylipitkäksi venytetyssä elokuvassa piisaa rutkasti räjähdyksiä ja kung-fu-tyylin koreografioilla kuorrutettuja miekkataisteluita, mutta siitä puuttuu vähäinenkin eloisuus ja vanhanajan seikkailufilmien leikkisä viihdyttävyys. Tympeintä on elokuvaan ujutettu nationalistinen propagointi ja ydinperhearvojen pönäkkä pönkitys yhdistettynä sarjakuvamaiseen ja hassuttelevaan väkivaltaan.

PÄIVI VALOTIE

• Zorron legenda . Ohjaaja Martin Campbell. (Julia 1 & Kinopalatsi 1)