Kulttuuri

Haluja kannattaa harkita

TS/<br />Toiveita toteuttavasta Santapeikosta tulee vähitellen lasten ystävä. Janea esittää Poppy Rogers.
TS/
Toiveita toteuttavasta Santapeikosta tulee vähitellen lasten ystävä. Janea esittää Poppy Rogers.

Surrealistista fantasiaa goottilaisilla kauhumausteilla tarjoileva lastenelokuva Santapeikko kertoo viidestä lontoolaislapsesta, jotka passitetaan ensimmäistä maailmansotaa pakoon outojen sukulaistensa kartanoon.

Sisarukset löytävät hiekkarannalta kärttyisän kummajaisen, Santapeikon, jonka houkuttelevasta lupauksesta toteuttaa viisikon toiveet ei seuraa juurikaan hyvää. Lasten täytyy oppia halujensa harkitsemista ja epäitsekkyyttä ennen kuin perheen asiat saadaan taas tolalleen.

Englantilaisen Edith Nesbitin vuonna 1902 kirjoittamasta lastenkirjasta vapaasti sovitettu satuelokuva on köykäiseksi jäävä yritys kosiskella Potter-sukupolven yleisöä. Joitain hauskoja yksityiskohtia sisältävä mutta kokonaisuutena kovin hahmoton elokuva on valmistunut jo yli vuosi sitten, ja sen ilmestymisen näinkin pitkän ajan kuluttua teatterikierrokselle voi nähdä lähinnä video-dvd-julkaisun ennakkomarkkinointina.

Lavastukseen ja tehosteisiin panostavassa lastenelokuvassa on erityisen ikävää se, että inhottavat luonteenpiirteet yhdistetään kauhean kuluneesti tietynlaiseen ulkonäköön.

Tarinan rasittavin tyyppi kun ei suinkaan ole kuminen peikonrumilus vaan kaupunkilaislasten ilkeä maalaisserkku, joka on kuvattu lihavana rillipäänä siinä missä muut vekarat ovat toinen toistaan söötimpiä kiiltokuvavillikkoja. Suomenkielinen dubbaus kuulostaa pelkästään häiritsevältä niin perienglantilaisiin maisemiin sijoittuvan tarinan kuin huulisynkankin kannalta.

PÄIVI VALOTIE

• Santapeikko . Ohjaaja John Stephenson. (Julia 1 & Kinopalatsi 9)