Elokuva-arvostelut

Kovassa koulussa

TS/<br />Max Riemelt näyttelee 17-vuotiasta Friedrich Weimaria, joka pääsee opiskelemaan natsipuolueen opinahjoon elokuvassa Napola - Hitlerin eliittikoulu.
TS/
Max Riemelt näyttelee 17-vuotiasta Friedrich Weimaria, joka pääsee opiskelemaan natsipuolueen opinahjoon elokuvassa Napola - Hitlerin eliittikoulu.

Uraansa vasta aloittelevan saksalaisen Dennis Ganselin ohjaama ja käsikirjoittama Napola - Hitlerin eliittikoulu on tuttuja kouluelokuvien kliseitä toistava ja turhankin varovaisesti toteutettu, potentiaalinsa puolitiehen jättävä nuoren miehen kasvudraama, jossa tarinaympäristö on tärkeässä osassa.

Sanoista Nationalpolitische Erziehungsanstalt muodostettu lyhenne Napola tarkoittaa Hitlerin ajan kadettikouluja, joissa kasvatettiin tulevia johtomiehiä tuhatvuotiseksi kuvitellun Kolmannen valtakunnan tarpeisiin. Suljettu sisäoppilaitos sotilaallisine kureineen toimii elokuvassa suurempien yhteiskunnallisten rakenteiden kuvastajana, ja tiukoille hierarkioille perustuva kouluyhteisö tarjoaa mahdollisuuden tutkailla vallankäyttöön liittyviä kysymyksiä yleisemmällä tasolla.

Tarinan päähenkilö on 17-vuotias työläisperheen poika Friedrich, joka arjalaiset kauneusihanteet täyttävänä nyrkkeilijälahjakkuutena saa opiskelupaikan eliittikoulussa. Sosiaalisen nousunsa mahdollisuudesta sokaistunut nuorukainen on valmis nielemään nöyrästi niin simputuksen kuin natsi-ideologiat, kunnes ystävyys korkea-arvoisen upseeriperheen herkän ja heiveröisen pojan kanssa herättää Friedrichin huomaamaan natsien vääryydet ja koko järjestelmän kestämättömyyden.

Saksalaiset elokuvantekijät ovat viime vuosina käsitelleet Hitlerin valtakauteen liittyviä tapahtumia ja henkilöitä useaan otteeseen sekä dokumenteissa että tosipohjalta sovitetuissa elämäkertaelokuvissa ja täysin fiktiivisissä filmeissä. Näiden saksalaista lähimenneisyyttä tilittävien kuvausten joukkoon Napola tuo oman pienen kiinnostavansa lisänsä, mutta yksittäisenä teoksena elokuva ei juurikaan erotu sen paremmin toteutuksensa kuin sanottavansa puolesta.

PÄIVI VALOTIE

• Napola - Hitlerin eliittikoulu . Ohjaaja Dennis Gansel. (Kino Thalia)